IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън планира край на конюнктурните помощи

Наследничката на Бернанке очаква Фед да поддържа ниски лихви "още известно време"

20:00 | 27.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Йелън се опита да подчертае приемствеността на политиката от нейния предшественик Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Йелън се опита да подчертае приемствеността на политиката от нейния предшественик Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Някои от последните икономически данни са сигнализирали за по-слаби от очакваното потребителски разходи и ръст на работните места, заяви в четвъртък председателката на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джанет Йелън. По думите ѝ ФЕД ще следи дали забавянето ще се окаже само временно премигване, причинено от тежките зимни условия, предаде MarketWatch.

Джанет Йелън се стреми към край на програмата за стимулиране на икономиката през есента. Предпоставка за това е възходящото движение на икономиката, подчерта в четвъртък пред Банковата комисия на Сената на САЩ тя. "Икономиката се възстановява и имаме напредък", заяви тя. Предшественикът на Йелън Бен Бернанке се изказваше доста по-сдържано относно постепенното намаляване на програмите за стимулиране на икономиката. 

Централната банка ще бъде нащрек за предстоящите икономически данни, за да се увери, че икономиката на САЩ продължава да укрепва, заяви пред банковата комисия в американския Сенат председателката на Фед.

Йелън повтори и това, което заяви по-рано този месец пред Комисията по финансовите  услуги в Камарата на представителите, а именно, че  възстановяването на трудовия пазар "съвсем не е приключило". В отговор на въпрос тя посочи, че очаква Фед да поддържа ниски лихви "още известно време".

Според централната банкерка, цитирана от Ройтерс, е трудно да се каже доколко по-слабите данни за икономиката се дължат на  суровата зима. Тя потвърди, че банката ще се придържа към графика за свиване на стимулиращата програма.

С явяването на Йелън пред банковата комисия завърши нейният  първи полугодишен доклад пред Конгреса, откакто оглави централната банка на 13 февруари, уточнява Ройтерс.

И при двете ѝ изяви пред Камарата и Сената Йелън се опита да подчертае приемствеността на политиката от нейния предшественик Бен Бернанке, който се оттегли миналия месец след осем години начело на централната банка.

Йелън заяви, че подбно на Бернанке смята, че икономиката ще се засили достатъчно, за да може Фед постепенно да намали месечните си покупки на облигации.

Федералният резерв намали темпа на покупки на облигации по време на двете си последни заседание. Банката намали първоначалната месечна сума от 85 млрд. долара месечно през декември и отново през януари в стъпки от по 10 млрд. долара до текущото ниво от 65 милиарда долара на месец.

Много икономисти смятат, че докато икономиката продължава да се подобрява, Фед ще запази политиката си на намаляване на покупките на облигации с по 10 млрд. щатски долара на всяко заседание през тази година, докато сложи окончателно край на програмата през декември.

Федералният резерв винаги досега подчертаваше, че държи на плана си да запази ключовия краткосрочен лихвен процент на рекордно ниско ниво близо до нулата за продължителен период от време. По време на последните две срещи банката заяви, че краткосрочните лихвени проценти ще останат ниски, поне докато безработицата спадне под 6,5%.  Равнището на безработица в момента е 6,6% .

Много икономисти смятат, че първата промяна на лихвите няма да се случи до края на 2015 година. Но протоколите от последната среща на Фед показаха, че "някои" политици смятат, че може да е уместно да се направи първата крачка към повишаване на краткосрочните лихвени проценти "сравнително скоро".

Федералният резерв поддържа своя бенчмарк за краткосрочните лихвени проценти близо до нулата от декември 2008 година насам.

Дискусията се разкрива в протоколите от срещата на 28-29 януари, публикувани миналата седмица, и привлече вниманието на финансовите пазари. “Участниците (в заседанието – бел. ред.) се съгласиха, че с приближаването на ниво на безработицата от 6,5% е подходящо комисията да промени насоките и да предоставя информация за решенията си за лихвените проценти, след като това ниво бъде достигнато”, пише в протокола от срещата, която беше последната, председателствата от Бен Бернанке. „Няколкото" представители на Фед, които са повдигнали въпроса за увеличение на лихвения процент, не са били идентифицирани. 

Но някои представители на Фед са притеснени, че всички ходове за подкрепа за икономиката чрез харченето на трилиони долари за покупките на облигации и ултраниските лихви биха могли евентуално да предизвикат инфлационен натиск.

Икономистите обаче смятат, че тази група остава малцинство във Фед. Йелън и много други представители на Фед твърдят, че икономиката все още се нуждае от подкрепа от страна на Фед, докато пазарът на труда и икономическият растеж не се подобрят допълнително. Те отбелязват, че инфлацията остава над целта на Фед от 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Alhimik
преди 10 години
"Те отбелязват, че инфлацията остава над целта на Фед от 2 на сто." Аз защо си мисля, че все още е ПОД целта от 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още