IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се разминават след най-лошия си ден от 30 години*

Инвеститорите се надяват на още фискални стимули и намирането на лекарство за коронавируса

16:46 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията във вторник със смесено представяне след най-лошия си ден от повече от 30 години и на фона на надеждите за фискални стимули и напредъка по отношение на евентуалното лечение на коронавируса, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава  със 120,93 пункта, или с 0,60%, до ниво от 20 055,18 пункта. Широкият измерител S&P 500 обаче отчита повишение от 16,64 пункта, или 0,90 %, до ниво от 2411,03 пункта, докато технологичният показател NasdaqComposite регистрира ръст от 0,66%, или 42,90 пункта, до ниво от 6946,31 пункта.

Тези ходове бяха направени, след като Politico и Washington Post съобщиха, че министърът на финансите Стивън Манучин ще поиска от законодателите в Конгреса пакет от стимули на стойност 850 милиарда долара или повече, които да помогнат на американската икономика да се пребори с въздействието на коронавируса. Скоро след започването на сесията днес от Фед обявиха, че ще предоставят ликвидност в размерна на 500 милиарда долара под формата на репо операции.

Междувременно, от биотехнологичния гигант Regeneron заявиха във вторник сутринта, че си поставят за цел до лятото да започнат клинични тестове върху пациенти с потенциално лекарство за COVID-19. Съобщението оскъпи акциите на компанията с 10%  в търговията преди официалното откриване на сесията.

От своя страна президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter: „Съединените щати ще подкрепят мощно тези индустрии, които са особено засегнати от китайския вирус. Ще бъдем по-силни от всякога! “

В понеделник Wall Street претърпя най-големия си спад от 1987 г., като S&P 500 затвори на най-ниското си ниво от декември 2018 г. насам.

"Вчера беше пълен провал", каза Питър Кардильо, главен пазарен икономист в Spartan Capital Securities. „Мисля, че ще имаме рецесия. Въпросът е само колко дълбока ще бъде тя", добави той.

Бенчмаркът на волатилността Cboe Volatility Index  отчете най-високата си стойност досега в понеделник – 82,69 пункта. В сравнение с това най-високото ниво на показателя от  финансовата криза през 2008 г. е било 80,74 пункта.

„Въпреки че съвременната криза е заредена с лоши новини, това не е основният й проблем, а „неизвестното", каза Джим Полсен, главен инвестиционен стратег в The Leuthold Grouр. „Дори здравните експерти не разбират какво е това или как ще се развият нещата и това е най-лошият възможен вариант за инвеститорите", добави той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст  съответно до 0,773% и 1,352%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,38 пункта.

Еврото се разменя със спад от 1,56% на ниво от 1,101 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 35 цента до 29,67 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 11 цента до ниво от 28,81 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1% до ниво от 1501,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още