IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорският глад за доходоносни акции тласка щатските индекси към ръстове*

Акциите на Disney поскъпват с 3%, след като компанията представи финансов отчет, който надмина пазарните очаквания

17:44 | 13.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват последната сесия за седмицата с ръстове, докато инвеститорите търсят акции, които евентуално ще се възползват от реализирането на ефективна ваксина срещу коронавирус и икономическото възстановяване, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 233,39 пункта, или с 0,80%, до ниво от 28 313,56 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 0,82% до 3565,94 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite нараства с 0,88% до равнище от 11 813,09 пункта.

Акциите на Disney поскъпват с 3%, след като компанията представи финансов отчет, който надмина пазарните очаквания. Цената на книжата на Carnival нараства с 0,7%, докато акциите на United Airlines и Boeing също поскъпват в началото на сесията с по над 2%.

Въпреки че Disney все още се възстановява от пандемията, доброто представяне на Disney+ смекчи удара. Растежът в телевизионната мрежа на ABC през последното тримесечие допринесе за по-малка от очакваната загуба за четвъртото тримесечие. Компанията също така е увеличила капацитета на Walt Disney World до 35% и е спестила повече от 2 млрд. долара разходи от придобиването на развлекателните активи на Fox от миналата година.

Dow започна петъчната сесия със седмичен ръст от 2,7%, след като фармацевтичният гигант Pfizer и германския му партньор BioNTech обявиха в понеделник (9 ноември) първите данни от клиничното проучване от фаза 3 за техния кандидат за ваксина BNT162b2.

щатски щатски

Според двете компании потенциалната ваксина е постигнала ефективност от над 90 процента седем дни след втората доза. Това означава, че се постига защита 28 дни след началото на ваксинацията, се казва в съобщението.

Ваксинацията се състои от две дози по 30 микрограма всяка. Данните се базират на 94 оценени случая на тестови субекти, получили ваксината или плацебо. Компаниите все още не са предоставили информация за това колко дълго може да продължи защитният ефект.

Новината даде положителен тласък на щатските индекси, които обаче изгубиха инерция в средата на седмицата заради продължаващия ръст в броя на заразените с коронавирус в САЩ. В четвъртък Dow изтри над 300 пункта от стойността си по време на редовната сесия, регистрирайки втори пореден ден на търговия със спад.

Към момента S&P 500 отчита седмичен ръст от 0,8 на сто, докато Nasdaq трябва да навакса понижение от 1,6%. 

Настроенията сред инвеститорите бяха допълнително помрачени от изказването на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който посочи, че икономическите перспективи остават несигурни.

„С продължаващото разпространение на вируса следващите няколко месеца ще бъдат предизвикателство“, изтъкна Пауъл.

Инвеститорите обръщат внимание и на икономическите данни от САЩ. Настроенията на американските потребители неочаквано се влошават в началото на ноември, докато броят на заразените с коронавирус продължава да расте в страната.

Индексът на потребителските настроения на Университета в Мичиган за ноември, който предоставя моментен поглед на условията, се понижава до 77 пункта, след като през октомври той нарасна до 81,8 пункта. Средната оценка на допитаните от Bloomberg икономисти е за 82 пункта.

Показателят за очакванията на потребителите се понижава до 71,3 пункта, докато мярката за настоящите условия се изменя леко до 85,8 пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нараства до 0,888%, докато тази по 30-годишние държавни облигации отчита спад до 1,642%.

При валутната търговия доларовият индекс записва спад от 0,14 на сто до 92,83 пункта. Еврото се търгува срещу 1,182 долара при ръст в стойността от 0,14%.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 1,01% до 43,09 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 1,31% до 40,58 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото поскъпва с 1% до 1892,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още