IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Айкан продава над половината от своя дял в Herbalife за 600 млн. долара

Инвеститорът започна да купува акции на компанията за хранителни добавки през 2013 г., като оттогава е най-големият й акционер

08:42 | 04.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Инвеститорът активист Карл Айкан е продал повече от половината от дела си в Herbalife Nutrition обратно на компанията за 600 млн. долара при цена от 48,05 долара на акция. Той се е отказал също от петте места в борда на компанията, които се заемат от неговите представители, се казва в изявление, цитирано от Ройтерс.

Айкан имаше дял от 15,5% в Herbalife към 30 септември. Очаква се последната сделка да приключи до 7 януари, след което компанията на инвеститора Icahn Enterprises ще притежава около 8 милиона от акциите на Herbalife, представляващи дял от около 6%, се уточнява в изявлението.

Wall Street Journal съобщи в неделя, че през последните дни Айкан е продал около 10% от дела си обратно на компанията за хранителни добавки, която реализира продажбите си чрез маркетинг на много нива.

Останалият дял на Айкан е на стойност около 400 милиона долара, според WSJ.

Айкан започва да купува акции на Herbalife през 2013 г., като шумно рекламира компанията и оттогава е най-големият й акционер. През същата година Herbalife и Icahn Enterprises сключиха споразумение за подкрепа, което позволи на Icahn Enterprises да има пет места в борда, стига да притежава поне 14 милиона акции на Herbalife.

Тъй като дялът на Айкан сега пада под прага от 14 милиона акции, споразумението за подкрепа е прекратено и представителите на активиста инвеститор в борда са подали оставка, заяви Herbalife в неделя.

Айкан коментира, че времето за активизъм в Herbalife „е отминало“.

„Навремето вярвах, че компанията се нуждае от активист и това със сигурност се оказа правилно“, каза инвеститорът в неделя. „Времето за активизъм отмина, тъй като компанията се разрасна, а аз обикновено не инвестирам милиарди долари в компании, където ролята ни на активист не е необходима“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още