Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Компанията, чиито акции поскъпнаха с 4300% от началото на годината

Борсовите залози за ваксината срещу коронавириса придобиват забележителни измерения

Компанията, чиито акции поскъпнаха с 4300% от началото на годината

Снимка: Bloomberg L.P.

Борсовите залози за ваксината срещу коронавириса придобиват забележителни измерения. Например акциите на американската биотехнологична компания Novavax са поскъпннали от малко под 4 долара в началото на годината до около 157 долара сега - увеличение от около 4300 процента от началото на 2020 г.

Във вторник книжата отново тръгнаха рязко нагоре - с 21% при откриването на сесията. Причината за последния засега ръст: според компанията експериментална ваксина е показала обнадеждаващи резултати при първоначални тестове. В първата фаза на клиничните тестове всички субекти са разработили антитела срещу патогена Sars-CoV-2, се пояснява в изявление. Участниците на възраст между 18 и 59 години изглежда не са развили никакви странични ефекти. Компанията заяви, че двама доброволци са имали повече антитела след ваксинацията, отколкото във възстановили се от Covid 19 пациенти.

Още по темата


Резултатите от тестовете, проведени в Австралия, все още не са прегледани и публикувани от независими изследователи. Първите клинични тестове с няколко доброволци основно тестват поносимостта към дадена ваксина.

След това обаче следва да се установи ефективността, а това става в много по-големи проучвания. Все още не е ясно дали и за колко време антителата могат действително да защитят изследваните лица от коронавируса.

Резултатите бяха достатъчни за анализатора на JPMorgan Ерик Джоузеф, за да повиши препоръката си от “надценен” на “неутрален” и да постави високата ценова цел от 275 долара.  Петима анализатори препоръчват на клиентите си да купуват акции на Novavax, докато един препоръчва продажбата на акциите.

В началото на юли американското правителство обеща на Novavax в рамките на "Операция извънредно висока скорост" (Operation Warp Speed) да му преведе 1,6 милиарда долара за разработването на ваксина. Програмата Operation Warp Speed е част от усилията на на администрацията на Тръмп да получи ваксина, готова за широка употреба. Със сумата трябва да се финансира провеждането на голямо клинично изпитване с до 30 000 участници и производството на 100 милиона дози от ваксината.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
nobel до: ing5rov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ами по-печеливш е, защото хората на война се убиват и умират. Което е лошо за бизнеса, защото умира потребителя. А при вируса смъртността е далеч по-малка и като оцелее потърпевшият можеш да го заразиш с друг вирус втори път. Оръжие за многократна употреба
1
 
6
 
2
ing5rov до: nobel
преди 1 месец
хаха...точно , Били Инжекцията нали затуй остави компютрите и се ориентира в по-печеливш бизнес ...
1
 
8
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тази статия ми напомня за един производител на оръжие, който казваше, че за него всяка война е добра, защото продава танкове на едната воюваща страна и противотанкови мини на другата. И като пусне нов модел танк с повишена защита пуска и нов модел противотанкова мина, която успява да преодолее тази защита. Създаването на нови и нови оръжия за това е толкова печелив бизнес, защото води след себе си създаването на нови средства за противодействие. Сега заменете "оръжия" с "вируси" и вижте какво ще се получи. Защото на мен ми се получава, че ваксината може да се окаже и много добра. Ако е правена от създателят на вируса успехът е просто гарантиран. Печалбите - също

Още от САЩ
New York Times: Тръмп не е платил почти никакъв данък през 2016 г. и 2017 г.