Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Л. Местър: Фед трябва повече да се съобразява с рисковете пред финансовата стабилност

Председателят на Фед в Кливланд предупреждава, че може да се наложи правилата за банков капитал да бъдат "прекалибрирани", но не смята, че е време за затягане

Л. Местър: Фед трябва повече да се съобразява с рисковете пред финансовата стабилност

Председателят на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър. Снимка: Melissa Lyttle/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър коментира, че новият подход на Фед към паричната политика трябва да отчете по-категорично рисковете за финансовата стабилност от свръхниските лихвени проценти, текущите покупки на активи и обещанията да се облекчат условията по заемите.

Местър не призовава конкретно за затягане на паричната политика на Федералния резерв, но критиката  към новата рамка на американската централна банка отваря друг набор от аргументи за това дали Фед се нуждае от по-бърз изход от кризисните политики, използвани по време на пандемията, и дали стратегическият план, одобрен с консенсусно гласуване преди по-малко от година, вече е изгубил актуалност, коментира Ройтерс.

„Бих искал да видя съображения за финансовата стабилност, изрично включени в рамката на паричната политика, с признание, че неконвенционалната парична политика има потенциал да увеличи рисковете за финансовата стабилност“, коментира тя по време на семинар, организиран от централната банка на Норвегия.

Тя се застъпва за „клауза за бягство“, която ще позволи да отпаднат ангажиментите за свръхниски лихви, ако финансовите рискове се повишат.

„Лицата, отговорни за паричната политика, трябва да осъзнават, че действията, които те предприемат за постигане на целите на паричната политика, макар и най-често да допълват насърчаването на финансовата стабилност, понякога могат да допринесат за рисковете за финансовата стабилност и да застрашат постигането на целите на паричната политика с течение на времето“, казва тя.

Още по темата

Новата рамка на Фед има за цел да тласне страната към по-високи нива на заетост, като позволява периоди на по-висока инфлация. В стратегическия документ се казва, че политиката зависи от „оценките на длъжностните лица относно баланса на рисковете, включително рисковете за финансовата система“. Тази фраза някои тълкуват като отваряне на вратичка Фед да формира политика, както желае, ако се развият финансови рискове.

Местър подчертава, че по време на дебата за новата рамка е постигнато съгласие, че първата линия на защита на финансовата стабилност е силното регулиране на банките и други "макропруденциални" инструменти, които няма да имат същото въздействие в цялата икономика като повишаването на лихвите или, в настоящата среда, ограничаване на покупките на облигации.

„Не съм несъгласна с този подход“, посочва тя, като допълва, че „ако тези други инструменти се окажат неадекватни, създателите на парична политика трябва ... да бъдат отворени за възможността да коригират своите настройки в светлината на риска за финансова стабилност“.

В отговор на въпроси след изказванията ѝ Местър посочва, че Фед следи за динамиката на оценките, но тя не смята, че рисковете за финансова стабилност са толкова завишени, че централната банка да трябва да намали паричната подкрепа.

Тя допълва, че може да се наложи правилата за банков капитал да бъдат "прекалибрирани", за да съответстват на среда, в която лихвените проценти остават ниски и апетитът за риск е висок. Тя казва също така, че небанковите финансови дружества ще бъдат по-внимателно наблюдавани.

Същевременно председателя на Федералния резерв на Сан Франциско Мери Дейли коментира пред репортери, че централната банка на САЩ може да е в състояние да започне да намалява извънредната си подкрепа за американската икономика до края на тази или началото на следващата година.

Тя посочи, че очаква силно възстановяване, „значителен по-нататъшен напредък“ към пълна заетост и достигане на целта на Фед за 2% инфлация тази година.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Разпродажбите изтриха 130 млрд. долара от пазарната капитализация на Amazon