IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Блумбърг ce завръща начело на Bloomberg LP

Бившият дългогодишен кмет на Ню Йорк ще поеме отново ръководството на своята бизнес империя от началото на 2015 г.

09:40 | 04.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Майкъл Блумбърг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майкъл Блумбърг. Снимка: Ройтерс

Майкъл Блумбърг ще поеме отново ръководството на изградената от него бизнес империя само осем месеца след приключването на последния му мандат като кмет на Ню Йорк, предава The New York Times.

Късно в сряда Блумбърг e посочил пред свои близки и висши ръководители на Bloomberg LP – медийната компания, която предоставя и широкообхватна финансова информация, че сегашният изпълнителен директор Даниел Доктороф ще напусне дружеството в края на годината и мястото му ще бъде заето от самия него.

В продължение на години Блумбърг отстояваше позицията, че няма намерение да се върне на работа в компанията, която основа през 1981 г.

Основните очаквания бяха Блумбърг да посвети голяма част от времето си, за да раздава огромното си лично състояние в размер на 32,8 млрд. долара. Филантропските усилия трябваше да заемат голяма част от времето му и той трябваше най-вероятно да прекарва "по няколко часа на ден, работейки на новото си бюро на петия етаж" в офисите на Bloomberg LP, посочи през януари пред служители на компанията Доктороф.

Но през последните месеци Майкъл Блумбърг, който все още притежава 88 на сто от фирмата, е засилил присъствието си в офисите на "Лексингтън авеню", където се помещава Bloomberg LP. Тези "няколко часа" скоро са се превърнали в шест и седем часа дневно, като той е заемал важна роля в заседанията и решенията на Борда.

"Това не беше планът", е казал Блумбърг пред приближените си, седейки до Даниел Доктороф. "Това беше негова идея. Ако зависеше от мен, той щеше да остане", е добавил той.

Майкъл Блумбърг ще поеме отговорността за една компания, която е значително по-голяма и по-силна от тази, която той напусна преди повече от десетилетие. Той обаче също така ще бъде изправен пред повече предизвикателства. Bloomberg LP се намира на нещо като кръстопът, разработвайки планове как да се превърне в по-достъпна за по-широката потребителска аудитория.

По думите на Даниел Доктороф, който се присъедини към Bloomberg LP само шест месеца преди избухването на финансовата криза през септември 2008 г., приходите на компанията са нараснали до повече от 9 млрд. долара от 5,4 млрд. долара. Абонаментът за терминалите с финансови данни на компанията, чиито наем струва около 20 000 долара на година, са се увеличили до 321 000 от 273 000 въпреки свиването на финансовия сектор. Освен всичко медийното звено на дружеството се е разширило с повече от 500 репортери и редактори по време на неговия мандат.

Все пак растежът на компанията се е забавил, особено в чужбина. Медийната група бе подложена на критика през миналата година, че не е публикувала доклад за корупцията в правителството на Китай, за да защити своите бизнес интереси там. Отделно от това обществен натиск имаше и по подозренията, че репортерите на Bloomberg LP са използвали терминалите на компанията, за да извличат секретна информация за ползвателите на услугите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още