IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин успокои пазарите, че Тръмп няма да уволнява председателя на Фед

Според финансовия министър американският президент е убеден, че дори няма право на това

11:01 | 23.12.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин се опита да успокои финансовите пазари, че председателят на Федералния резерв Джером Пауъл няма да бъде отстранен, след като се появиха твърдения, че президентът Доналд Тръмп е обсъждал неведнъж уволнението на шефа на централната банка през последните дни, предава Bloomberg.

Манучин заяви в серия от туитове в събота вечерта, че е говорил с президента по въпроса и цитира Тръмп, който казва, че няма властта да отстрани председателя на централната банка. Остава да се види обаче дали пазарите, които бяха силно разтърсени от новината, ще бъдат убедени в това.

Ключови депутати и пазарни стратези цяла събота призоваваха Тръмп да не предприема действия срещу Пауъл. Туитовете на Манучин последваха кратко и не толкова категорично изявление, дадено от прессекретаря на Белия дом Сара Пауълс три часа по-рано, която каза, че не е „запозната“ с „никакви планове“ за отстраняването на Пауъл.

Белият дом иначе не е правил други изявления в продължение на 18 часа, след като Bloomberg News съобщи за протичащите обсъждания.

„Никога не съм предлагал уволнението на председателя Джей Пауъл, нито пък вярвам, че имам правото да го направя“, цитира Манучин президента.

Финансовият министър написа още в Twitter, че държавният глава е допълнил: „Напълно несъгласен съм с политиката на Фед. Мисля, че увеличението на лихвените проценти и свиването на портфейла на Фед е наистина ужасно нещо в момента, особено в светлината на моите големи търговски преговори, продължаващи и сега“.

Самият Тръмп, който е отявлен потребител на Twitter, не спомена нищо за съдбата на Пауъл в събота.

Тръмп е обсъждал уволнението на Пауъл много пъти през последните няколко дни, тъй като недоволството му от централния банкер се е засилило след решението на Фед от сряда да увеличи лихвените проценти и след продължващите загуби на фондовите пазари, заявиха четирима запознати източници.

Bloomberg съобщи късно в петък, че съветниците, близки до Тръмп, не са убедени, че той ще предприеме ход срещу Пауъл и се надяват, че гневът на президента ще отмине по време на празниците. Някои от съветниците на Тръмп го предупредиха, че уволнението на Пауъл ще бъде унищожително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още