IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за отваряне на икономиката стимулират оптимизма на Wall Street*

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви в неделя, че властите планират да отворят икономиката си поетапно

18:28 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започнаха сесията в понеделника на зелена територия, след като инвеститорите насочиха вниманието си към възможността за отваряне на  икономиката, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 265,03 пункта, или с 1,10%, до ниво от 24 040,66 пункта. Широкият измерител S&P 500  нараства с 32,96 пункта, или 1,17%, до 2870,48 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1,24%, или 107,37 пункта, до 8741,59 пункта.

Акциите на JPMorgan Chase бяха сред най-добре представящите се в Dow, поскъпвайки с над 4%. Книжата на Citigroup, Wells Fargo и Bank of America се търгуват повече от 3% по-високо.

Акциите на United Airlines, MGM Resorts и Carnival поскъпват с повече от 1%. Книжата на Gap и Kohl отчитат ръст в цените си съответно с 0,9% и 1,3%.

Щати като Аляска, Джорджия, Южна Каролина, Тенеси и Тексас, започват да позволяват ресторанти и други заведения да обслужват клиенти.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви в неделя, че властите планират да отворят икономиката си поетапно. Първата фаза, каза Куомо, ще включва строителния и производствения сектор в Ню Йорк. Като част от втората фаза предприятията ще трябва да изработят планове за повторно отваряне, включващи практики за социално дистанциране и разполагане с лични предпазни средства.

Въпреки това ситуацията с  коронавируса остават загриженост №1 на Wall Street. Избухването на пандемията и последващата блокада предизвикаха вълна от загуба на работни места. Данните от Министерството на труда показват, че над 26 милиона души са подали молби за обезщетения при безработица през последните пет седмици.

От друга страна безпрецедентните парични и фискални стимули доведоха до известно успокоение на пазарите и основните борсови индекси се отдръпнаха най-ниските нива, достигнати на 23-и март. Оттогава трите индекса нараснаха с  над 20%, като S&P 500 възвърна около половината от позициите си, отписани при спадовете след върхът от 19-и февруари..

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива съответно от 0,653% и 1,237%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 100,09 пункта.

Еврото се разменя с ръст в стойността от 0,08% при 1,083 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,74 долара до 19,7 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат понижение от 4,23 долара до 12,714 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,55% до 1726 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 18:20 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още