IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq не успява да запази рекорда след по-слабите отчети на Apple и Amazon*

С ръст търговията започва само Dow, който напредва с 0,1%

17:29 | 29.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите индекси на американската фондова борса започват сесията в петък разнопосочно на фона на разпродажби при водещите технологични компании, съобщава CNBC.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 0,5%. От своя страна широкият измерител S&P 500 се свива с 0,2%. На зелено обаче е индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който напредва с 0,1%.

Акциите на Amazon поевтиняват с 3,9% след разочароващи данни за тримесечието на гиганта в електронната търговия. Компанията предупреди, че ще трябва да похарчи милиарди долари за наемане на служители, плащайки им повече и дори пращайки частично празни камиони до техните дестинации, за да гарантира, че затрудненията във веригите на доставки няма да провалят празничния пазарен сезон.

Огромните разходи могат да унищожат печалбата на Amazon през последните три месеца на годината, казаха ръководителите. Компанията също така отчете приходи и печалби за третото тримесечие, които не успяха да отговорят на прогнозите.

Книжата на Apple също изтриват 3,6%, след като тримесечните приходи на производителя на iPhone не отговориха на прогнозираните заради по-големи от очакваното проблеми по веригата на доставки. За първи път приходите разочароват Wall Street от май 2017 г.

Въпреки последните разпродажби обаче пазарът се радва на силно представяне благодарение на последния сезон на отчетите. Около половината от компаниите в S&P 500 са отчели данни и над 80% са се представили по-добре от очакванията на анализаторите. Прогнозите са фирмите в индекса да увеличат печалбата си с 38,6% на годишна основа.

Акциите на Exxon Mobil и Chevron също поскъпват със съответно 1% и 1,2%, след като компаниите също представиха силни отчети. Ръстове имаше и за книжата на Caterpillar (1,4%) и за Мicrosoft (0,3%).

И трите водещи измерителя са напът да запишат печеливша седмица – четвърта поред. От началото на месеца S&P 500 е нагоре с 6,7% и се е насочил към най-доброто си месечно представяне от ноември 2020 г. Dow се повишава с 5,6%, а Nasdaq с 6,9%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 1,594% и 1,973%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също се покачва с 0,4% до 93,72 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола е на червено. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с близо 0,1% до 84,28 долара за барел, а тези върху сорта WTI с 0,6% до 82,31 долара за барел.

Златото поевтинява по-осезаемо с 1,6% до 1773,8 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:55 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още