Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Нобелов лауреат: САЩ трябва да повишат данъците, за да се преборят с бедността

Много американци сега са по-бедни от родителите им, твърди Абхиджит Бенерджи

Нобелов лауреат: САЩ трябва да повишат данъците, за да се преборят с бедността

Носителят на Нобеловата награда за икономика за 2019 г. Абхиджит Бенерджи. Снимка: Ройтерс

САЩ трябва да увеличат значително данъците, ако искат да се преборят с бедността, заяви Абхиджит Бенерджи, носител на тазгодишната Нобелова награда за икономика, цитиран от Bloomberg.

Бенерджи, който е преподавател в Масачузетския технологичен институт, смята, че неправилното облагане с данъци в най-голямата икономика в света е оставило правителството без ликвидни средства, които са му нужди, за да помогне на най-бедните си граждани. Той спечели приза за икономически науки през 2019 г. заедно със съпругата си Естер Дуфло и преподавателя в Харвардския университет Майкъл Кремер.

„Ако наистина иска да се справи с бедността и гнева в САЩ, правителството ще трябва да разполага с повече ресурси. Данъците в страната са изключително ниски в сравнение със стандартите в ОИСР, а няма причина те да са на толкова ниско равнище“, казва Бенерджи в интервю в Стокхолм.

Още по темата
Последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за доходите показва, че общите приходи от данъци в САЩ за възлезли на 24,3% от брутния вътрешен продукт миналата година, едно от най-ниските равнища сред 36-те страни членки на организацията. Освен това понижаването на данъците, което влезе в сила миналата година, е намалило още повече данъчните приходи спрямо 26,8% през 2017 г.

Данъците са една от горещите теми в американската политика в момент, когато страната се насочва към президентски избори догодина. Кандидатката от Демократическата партия Елизабет Уорън основава предизборната си кампания на обещанието да принуди най-богатите американци да плащат повече. Тя и други американски политици твърдят, че понижаването на данъците, прокарано от администрацията на президента Доналд Тръмп, не е помогнало на средната класа.

Глобална бедност

Бенерджи твърди, че страхът от повишаване на данъците, който доминира в някои части от политически дебат в САЩ, е нерационален. „Не мисля, че ще настъпи бедствие, ако данъците бъдат увеличени. Мисля, че идеята за продължаващо намаляване на данъците за поддържане на растежа не е подкрепена от никакви данни. Мога да заявя доста уверено, че, да, данъците трябва да бъдат повишени“, категоричен е нобеловият лауреат.

Кралската шведска академия на науките обоснова решението си да присъди наградата на Бенерджи, Дуфло и Кремер с изследванията им, които са „подобрили значително способността ни да се борим с глобалната бедност“.

Бенерджи заяви, че САЩ трябва също така да помислят за въвеждането на повече мерки, за да  гарантират, че хората, които изгубят работните си места в резултат на глобализацията и технологичния напредък, ще останат на пазара на труда.

Много американци сега са по-бедни, отколкото родителите им и това е една от причините толкова много хора да са разтревожени, смята Бенерджи. „Американската мечта за траен напредък нагоре се препъна и спря. Това не може да е начин за създаване на разумна социална система“, допълва той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
4
 
9
 
11
supertrader до: Бидонойл
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Китайците направили смартфони на цена колкото една вафла, да отиде да им обясни че трябва с данъци да си събират повече пари които после да дадат на едни назначени хора които правилно да разпределят. Последно те сгрешиха и данъците си доста понижиха и имаха едни служители от тези които разпределят които нещо се противопоставили на грешката и май ги уволниха.
7
 
15
 
10
преди 9 месеца
Що направо не си намалят военните разходи, да спрат издръжката на НАТО, Юнеско и ООН?
Останалите в тези организации няма само да реват и лаят срещу този, който ги храни откакто съществуват. Нека да почнат да плащат разходите сами като се правят на толкова антиамерикански настроени.
18
 
16
 
9
Стоян Петров до: zelka007
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Дянков беше лош човек. Все искаше да шляпа руснаците. Поради дългото си пребиваване в чужбина, явно не бе наясно, че генът на снишаването се е вкоренил в ДНК-то на българина(според Соломон Паси). Това обяснява, защо жужани ни се зъби с такава омраза.
10
 
9
 
8
преди 9 месеца
Аз лично смятам, че всеки данък трябва да си има предназначение: какво ще се плаща с него в 80-90% от събрания, а останалата част да се разпределя в други направления! Пример акциза на цигарите, трябва да ходи основно за здравеопазване!
Отделно от това данък наследство трябва да е прогресивен и при много милионно наследстви да е 80% или повече.
Но данък доходи да не е повече от 25% при милионни доходи.
Така ще се стимулира да се изиграват много пари и да се правят бизнеси и няма да хрантутиш търтейско поколение!
7
 
5
 
7
Бидонойл до: zelka007
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Не твърдя, че не е умен, но нобелови награди се дават за постижения с особен принос за обществото, а не за умнота.

Още от САЩ
Големи щатски авиокомпании ще съкратят 32 хил. служители