Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Нови мита на Тръмп за китайски стоки ще струват милиарди на потребителите в САЩ

Американците ще плащат с 12,2 млрд. долара повече за дрехи, обувки, играчки и домакински уреди, сочи проучване

Нови мита на Тръмп за китайски стоки ще струват милиарди на потребителите в САЩ

Снимка: Архив Ройтерс

Ако САЩ наложат мита върху китайски стоки за още 300 млрд. долара, това може да струва на американските потребители 12,2 млрд. долара повече за дрехите, обувките, играчките и домакинските им уреди, сочат данни на Националната федерация за продажби на дребно (NRF), цитирани от Ройтерс.

Ако предложените мита бъдат наложени, потребителите ще трябва да платят още 4,4 млрд. долара за дрехи, 2,5 млрд. долара за обувки, 3,7 млрд. долара за играчки и 1,6 млрд. долара за домакински уреди, показват данните на организацията въз основа на поръчано от нея проучване.

„Няма да бъде възможно за всички пазарни участници в нашата индустрия да се насочат едновременно към други страни. Не съществува такъв капацитет…“, заяви в комюнике Дейвид Френч, старши вицепрезидент за отношенията с правителството на NRF.

Още по темата

„В краткосрочен план търговците на дребно ще бъдат принудени да продължат да използват китайски доставчици и да прехвърлят по-високите разходи на клиентите си“, допълни той.

Много търговци на дребно, сред които J.C. Penney и Macy’s, се противопоставиха на митата върху китайски стоки и предупредиха, че е възможно повишаване на цените за местните потребители.

Службата на постоянния търговски представител на САЩ започна седемдневно проучване, което ще приключи на 25 юни, сред американски търговци на дребно, промишлени компании и други бизнеси във връзка с предложените от Тръмп мита.

Налозите няма да влязат в сила преди 2 юли, когато изтича последният седемдневен период за възражения.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Американските пазари продължават рекордната си серия в понеделник