Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Новият страх на Wall Street - икономиката е достигнала своя връх

Нараства чувството на тревога, че финансовите пазари са станали твърде оптимистични

Новият страх на Wall Street - икономиката е достигнала своя връх

Снимка: Bloomberg

Инвестиционните стратези започват да обмислят нов мечи сценарий - икономиката вече е достигнала своя пиков лимит, пише Bloomberg.

Със нестихващото разпространение на делта варианта на Covid-19 и централните банки, които вече говорят за по-строга парична политика за овладяване на инфлацията, нараства чувството на тревога, че финансовите пазари са станали твърде оптимистични.

Промяната e очевидна за акциите в понеделник, като всички индекси отвъд Океана се намират дълбоко на червена територия. В Европа основният бенчмарк Stoxx 600 също потъна с над 2%.

„Пиковият растеж започва да се превръща в по-тревожен елемент“, коментира Франк Бензимра от Societe Generale. „Това всъщност е един от елементите, който ни подтикна да намалим инвестициите в рискови активи в глобален план. Имате инфлация, но имате и този елемент на растеж“, казва експертът.

За много инвеститори движенията надолу представляват отстъпление в секторите с прекомерен растеж като цикличните акции. Други обясняват пониженията с обичайната променливост, която идва със сезона на отчетите и слабата лятна търговия.

По-рано инвеститорите бяха доволни от перспективата за силен икономически скок в световен мащаб, подхранван от лесните пари и пускането на ваксини. Но комбинацията от ценови натиск и високи нива на заразени повишава риска растежът да не достигне розовите прогнози.

„Докато макроусловията като цяло продължават да подкрепят акциите, оценките, сезонните тенденции и позиционирането оставят място за корекции на цените и повишена волатилност като тази, която наблюдаваме днес“, каза Антонио Кавареро, ръководител на инвестициите в Generali Insurance Asset Management.

Други анализатори призовават клиентите си да използват слабостта като време за купуване. „Акциите имаха много силна първа половина на годината, подкрепена от възстановяването на печалбите, като очакваме корпоративните приходи да останат силни“, заяви Мария Вейтман, старши стратег в State Street Global Markets.

За Ручир Шарма, ръководител за развиващите се пазари и главен световен стратег в Morgan Stanley Investment Management, все още има притеснение, че очакванията за растеж са твърде високи. Според него регулаторните мерки в Китай върху технологичния сектор и американските потребители, които спестяват повече, отколкото харчат, са сред основните рискове.

Забавянето на ваксинациите, особено в САЩ, също помрачава пазарните настроения, коментира Джордж Саравелос от Deutsche Bank AG. В същото време нарастващите цени доведоха до спиране на потребителското търсене в много икономики.

„Това е част от по-мащабните белези след Covid и е обратното на това, което човек би очаквал, ако средата беше истински инфлационна. Това показва, че растежът на световната икономика е много силно ограничен“, обясни експертът.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева
Още по темата: САЩ Wall Street коронакриза

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
финансовите пазари са станали твърде оптимистичниВъх, не думай.
0
 
3
 
1
преди 2 месеца
Новият страх на Wall Street - икономиката е достигнала своя връх > Вувузела 3 > Какъв връх бе!??? Спирате печатницата и почва гражданска война! > Де-били.

Още от САЩ
Липсата на яснота около новия правителствен бюджет помрачи търговията на Wall Street