Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Оптимизмът за икономиката носи на Dow ръст от 500 пункта*

На стоковите пазари цената на петрола продължава движението си нагоре с по над процент и за двата водещи сорта

Оптимизмът за икономиката носи на Dow ръст от 500 пункта*

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси в САЩ записват значителни повишения в началото на борсовата сесия, възстановявайки част от миналоседмичните си загуби, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 500 пункта (1,5%) на фона на повишените очаквания за икономическото възстановяване. Миналата седмица бе най-лошата за показателя от октомври насам, след като Федералният резерв на САЩ сигнализира, че може да увеличи лихвените проценти с по-бърз от очакваното темп.

Това се отрази и на другите два водещи измерителя, които обаче също записват силни ръстове в понеделник. Широкият показател S&P 500 прибавя 1,2%, а технологичният Nasdaq Composite – 0,7%.

Въпреки това някои водещи технологични компании отчитат поевтиняване на книжата си, включително Amazon, Tesla и Netflix, за които спадът е от над половин процент.

Компаниите в сектора на суровините, които бяха начело на спадовете миналата седмица, днес повеждат възстановяването – енергийният подиндекс на S&P 500 прибавя 3%. С по над 3,5% поскъпват и книжата на Occidental Petroleum и Devon Energy, а тези на Chevron и Exxon с по над 2%.

Надеждите за бързото връщане към нормалността за икономиката се отразиха и на Norwegian Cruise Line, Gap и Boeing, чиито книжа също са на зелено.

Секторите, свързани с икономическото възстановяване миналата седмица, бяха най-засегнати от разпродажбите. Акциите в секторите на S&P 500 загубиха общо по над 6% за седмицата, а енергийният – над 5%, индустриалният сегмент пък се раздели с над 3%.

Причина за това стана позицията на Фед от сряда за очаквано по-бързо увеличение на лихвените проценти и ускорение на очакваната инфлация през 2023 г.

„Причинената от Фед разпродажба изглежда сякаш бе прекалена“, посочва Фиона Чинкота, старши финансов анализатор в City Index.

Миналата седмица Dow изтри 3,5%, S&P 500 се раздели с 1,9%, а Nasdaq с по-скромните 0,2%.

Междувременно цената на биткойна в понеделник отново падна под 33 хил. долара на фона на нова порция ограничения на добива в Китай.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се покачва до съответно 1,472% и 2,074%.

Доларовият индекс пък се понижава с 0,3% до 91,92 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола продължава движението си нагоре. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят 1% до 74,25 долара за барел, а тези върху сорта WTI – 1,5% до 72,69 долара за барел.

*Информацията е актуална към 18:05 часа.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street приключи сесията с поредни рекорди