Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Основните щатски индекси се представят смесено в началото на петъчната сесия*

Оптимизмът беше потиснат през тази седмица поради опасенията от разпространение на коронавируса в Китай

Основните щатски индекси се представят смесено в началото на петъчната сесия*

Снимка: gettyimages

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в петък със смесено представяне, след като от American Express и Intel представиха по-добри от очакваните отчети. Така Wall Street се насочва към края на една бурна седмица, в която настроенията на инвеститорите бяха доминирани от притеснението за разпространяващия се коронавирус, инфоррмира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 36 пункта, или 0,12%, до ниво от 29 195,97 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от 3 пункта, или 0,11%, до ниво от 3321,73 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,09%, или 8 пункта, до ниво от 9410,03 пункта.

Резултатите на American Express оскъпиха акциите на компанията с повече от 3%. Междувременно книжата на Intel се търгуваха с 6% по-високо. И двете компании предоставиха оптимистични перспективи за първото тримесечие на 2020 г.

Вече повече от 16% от компаниите в индекса S&P 500 са публикували своите тримесечни отчето. От тези компании около 70% са отчели печалба, надминаваща очакванията на анализаторите, показват данните на FactSet.

Ник Райх, главен изпълнителен директор на The Earnings Scout, посочи, че очакванията за печалби на компаниите от S&P 500 също се подобряват, поради което акциите продължават да поскъпват.

Още по темата

Борсовите индекси са в рекордна печеливша серия от миналата година, като S&P 500 се повиши с над 28% през 2019 г. и с над 2% от започването на 2020 г.

„Глобалната икономическа активност бавно се засилва, но вероятно няма да бъде достатъчно силна, за да стимулира пазарите на държавни облигации през следващите няколко месеца“, отбелязват стратези от MRB Partners. „Въпреки това фонът на макроикономическата среда е достатъчно положителна и вероятно ще остане такава”, добавят те.

Оптимизмът беше потиснат през тази седмица поради опасенията от разпространението на коронавируса в Китай. Броят на починалите от заразата нарасна до 26, а потвърдените случаи на заразени лица се увеличиха до 830. Бенчмарковете S&P 500 и Dow влязоха в петъчната сесията с предпоставки за отбелязване на първа седмична загуба за тази годината, докато Nasdaq Composite отчита слабо повишение на седмична база.

Съобщението на Световната здравна организация, че заразата все още не е ескалирала до глобална извънредна ситуация за здравето успокои инвеститорите и възвърна част от оптимизма.

От друга страна днес бяха оповестени данни за индекса на мениджърите по поръчките PMI в САЩ. Общият PMI възлиза на 53,1 пункта през януари, оставайки над линията от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването. PMI за промишлеността в страната достига ниво от 51,7 пункта, а индексът за сектора на услугите отчита 53,2 пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,701% и 2,147%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,85 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,22% на ниво от 1,1028 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 89 цента до 61,15 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 88 долара до ниво от 54,71 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,13% до ниво от 1567,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:25ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Тръмп предупреждава американците за скок на смъртността