IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отдел на Morgan Stanley ще плати глоба от 10 млн. долара в САЩ

Регулатор откри пропуски в програмата на банката за борба с прането на пари

21:15 | 26.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Регулаторният орган за финансовата индустрия (FINRA) глоби брокерския отдел в САЩ на Morgan Stanley с 10 млн. долара заради пропуски в програмата на банката за борба с прането на пари, съобщи регулаторът, цитиран от Ройтерс.
FINRA съобщи, че пропуските са продължили повече от пет години – от януари 2011 до април 2016 г.

Morgan Stanley, която се съгласила да плати глобата в рамките на споразумение с регулатора, нито признава, нито отрича обвиненията. „Радваме се, че разрешихме този въпрос, който съществува от няколко години“, съобщи банката в комюнике.

Правилата на FINRA изискват брокерските отдели да имат политики и процедури за съобразяване с федералния закон, който цели да открива и ограничава прането на пари.

Системата за автоматично наблюдение на Morgan Stanley не получавала важни данни от други системи на банката, отбелязва FINRA. Пропускът попречил на компанията да проследява преводи за десетки милиарди долари, съобщава регулаторът.

Трансакциите включвали преводи към и от страни, за които е известно, че има риск от пране на пари, допълва същият източник.

През 2015 г. консултант, който Morgan Stanley наел, за да тества системата й за наблюдение, засякъл няколко проблема с „висок риск“, става ясно от споразумението. Банката разрешила един от тези проблеми едва през февруари 2017 г.

Morgan Stanley предприе „изключителни стъпки“ от 2013 г. насам, за да подобри програмите си за борба с прането на пари, отбелязва FINRA в комюнике.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още