IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer вдигна с 10% офертата си за AstraZeneca до 117 млрд. долара

И новото предложение обаче е твърде ниско, разкрива Financial Times, а според Ройтерс то вече е отхвърлено

10:01 | 19.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pfizer вдигна с 10% офертата си за AstraZeneca до 117 млрд. долара

Американският фармацевтичен гигант Pfizer увеличи офертата си за придобиване на своя британски конкурент AstraZeneca на 69,4 млрд. паунда (117 млрд. долара). Според Bloomberg производителят на популярното лекарство за потентност Viagra предлага сега по 55 паунда за акция, тоест – с 10% по-висока цена от досегашната. Освен това американският лидер в индустрията увеличи дела на парите в брой в сделката, за да направи предложението си още по-неустоимо. Pfizer нарече предложението си „последната ни дума“ и изключи възможността за враждебно придобиване.

Досегашното предложение в размер на 50 паунда на акция бе отхвърлено от AstraZeneca като „твърде ниско“. И новата оферта обаче е твърде ниска от гледна точка на AstraZeneca, пише Financial Times, като се позовава на източници от британската компания. Според FT мениджмънтът на AstraZeneca не е видял достатъчно ангажираност на американците по други теми, като изследвания и развойна дейност. Според Ройтерс пък британците вече са отхвърлили и подобреното предложение. Едно евентуално сливане би създало нов лидер на световния фармацевтичен пазар, измествайки от трона швейцарския Novartis.

Непосредствено преди представянето на подобрената оферта двама банкери назоваха пред Ройтерс сумата от 55 паунда за акция „магическо число“, което може да сближи позициите. Според експерти американската компания се интересува преди всичко от многообещаващите медикаменти за лечение на рак на AstraZeneca, като освен това се надява на значително намаляване на собствените си разходи и данъчни облекчения. Ако сделката се осъществи, това би било най-голямото придобиване в историята на бранша, както и най-голямо придобиване на британска компания от чужд конкурент.

Припомняме, че първоначалната оферта на американската фармацевтична компания Pfizer за придобиването на AstraZeneca предизвика политическо напрежение. След като британското правителство предупреди, че може да се намеси в сделката, американски политици също разкритикуваха евентуалното сливане заради опасения за работните места в САЩ.

Конгресмени и губернатори на щатове изразяват опасенията си, че има огромна опасност да бъдат загубени много работни места в страната, заради което заплашват с ретроактивни действия – да затворят “вратичката” в законодателството, която позволява на Pfizer да се регистрира на Острова с данъчни цели.

След като френското правителство прие постановление, в което регламентира възможността да налага вето върху придобивания на френски компании в стратегически за страната сектори от чужди фирми, членове на парламента във Великобритания призоваха за подобни законодателни промени заради офертата на Pfizer за поглъщането на AstraZeneca. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още