IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Доналд Тръмп носи несигурност, защото той няма икономическа програма

Обама издаваше ексклузивни заповеди и не действаше съвсем демократично, а Тръмп се очаква да прекрати това, коментира Стив Ханке

14:45 | 12.11.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Победата на Доналд Тръмп донесе несигурност на пазарите, защото никой не е виждал икономическата му програма. Това коментира в интервю за програма "Хоризонт" проф. Стив Ханке, един от икономическите съветници на президента на САЩ Роналд Рейгън. 

В коментар  по повод избора на Доналд Тръмп за нов президент на Страната на неограничените възможности проф. Ханке отбеляза, че  американските избиратели са отказали да гласуват за кандидата, считан от медиите и анализаторите за по-добър. Според него хората вече не са съгласни някой да им диктува какво да правят или как да гласуват.

Стив Ханке подчертава също така, че след встъпването на Тръмп в длъжност ще настъпят някои промени. “Има няколко неща, които можем да очакваме от Доналд Тръмп, тъй като той ги анонсира в рамките на кампанията си. Президентът Обама издаваше ексклузивни заповеди и не действаше съвсем демократично. Когато влезе в Белия дом, Доналд Тръмп ще премахне това”, посочи той. 

“Също така можем да очакваме да се сложи край на здравната реформа на Обама. Той създаде такава социална и здравна система, че се стигна до бедствено положение. Системата му изобщо не проработи”, допълни Ханке.

“Сега мисля, че се сложи край на завета на Барак Обама, че ще пренапише историята. Слага се край на това, което ние наричаме "династията Буш" и на "династията Клинтън", каза той.

По отношение на външната и икономическата политика, която ще провежда новата американска администрация, Стив Ханке коментира, че може би САЩ и НАТО ще престанат да дразнят Русия и да я "бодат в очите", както досега. “Това ще е важно и за България. Може би ще има преосмисляне на санкциите срещу Русия. Със сигурност ще видим промени в геополитически план и се надявам средата вече да не е толкова напрегната и агресивна”, допълни той. 

Стив Ханке очаква и промени в данъчната система на САЩ. “Ще има намаляване или дори отпадане на данъка, който корпорациите плащат, когато парите им се върнат в страната. Това е огромно количество пари, които в момента са отвъд океана, но са американски. Ще има връщане на тези пари в Америка, ако данъкът бъде намален драстично или направо отпадне. Мисля, че екипът на Тръмп ще промени голяма част от регулациите и също така ще инвестира доста в инфраструктура”, коментира той.

Що се отнася до негативните аспекти, според Ханке ще видим затягане на политиката по отношение на международните споразумения, особено в икономически план. “Как точно ще изглежда това, никой не може да каже, защото все още никой не знае какви са намеренията на Тръмп”, отбеляза още проф. Ханке.

Според него основната разлика между Тръмп и Рейгън е в това, че Рейгън е имал много детайлна програма за икономическо възстановяване в началото на 80-те години на ХХ век. “В нея беше ясно описано какво смятаме да направим с регулациите и данъчната политика, как трябва да овладеем инфлацията и как да отворим страната към повече търговски споразумения. Ние бяхме подготвили програма от повече от 200 страници още преди спечелването на изборите от Рейгън. Доналд Тръмп не е направил това”, подчерта той.

Ханке отново повтори тезата си, че икономическата ситуация в България е стабилна и има фискална дисциплина благодарение на валутния борд, който действа у нас. Според него, ако не беше в режим на валутен борд, България би била по-бедна страна. Той обаче подчерта, че ако страната ни цели истински икономически бум, трябва правителството да си постави тази цел като най-важен приоритет и да работи с всички сили за постигането й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
MG
преди 7 години
Показателно е изказването на Тръмп за отказ на США от Парижkото споразумение!!! Дали нямат подготвена такава, А???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Добре де.А дали републиканците ще го оставят да съсипе икономиката?Да не би да са президентска република или диктатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
https://m.youtube.com/watch?v=Q_Cy4jAIhKc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
А дали републиканците, които номинираха Тръмп ще го оставят без свестен екип и икономическа програма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 21
MvnJ
преди 7 години
За къв му е прогама, нали щял да строи стена.Опа, още на ДЕН 1 се разбира - няма да има стена, щяло да има ограда, евентуално.но ходи обяснявай на Тръмпофилите-Тъпофилите, от тях има няколко тук и са невменяеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още