IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилото Бъфет скара републиканци и демократи

Предложената в Сената поправка предвижда домакинствата с доход от над 2 млн. долара годишно да плащат минимум 30% данък

12:07 | 10.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правилото Бъфет скара републиканци и демократи

Щатският президент Барак Обама се опитва да получи подкрепа за прилагането на правилото Бъфет, предвиждащо минимална данъчна ставка за семействата с най-високи доходи. Мярката ще гарантира, че богатите внасят в хазната по-висок процент от доходите си, отколкото американците от средната класа, съобщава Bloomberg. 

През 2015 г. за средните 20% от американските семейства данъчната тежест, включително данъка върху доходите, ще бъде средно 15,9%, прогнозира Tax Policy Center.

От приблизително 217 хил. семейства, които биха били засегнати от правилото Бъфет, 4 хил. имат годишни доходи, надхвърлящи 1 млн. долара и данъчна тежест под 15%.

„Данъците за семействата от средната класа са доста по-ниски, отколкото предполагаме“, казва Робертън Уилямс, изследовател на Tax Policy Center. „Повечето хора не се замислят каква е средната данъчна тежест, която плащат.“

Обама изведе правилото Бъфет като една от основните теми в предизборната си кампания.

В същото време ден преди да изтече крайният срок за подаване на данъчни декларации в САЩ, 16 април, демократите в Сената възнамеряват да проведат процедурно гласуване по предложението.

Мярката обаче едва ли ще бъде приета, тъй като републиканците държат блокираща квота и определят дебата по темата като политически театър.

Правилото Бъфет може да бъде наречено и „глупавото правило“, коментира Кевин Хасет, от American Enterprise Institute. „Това всъщност е завоалиран начин за вдигане на данъците върху капитала“, допълва той

Според настоящия закон капиталовата печалба и дивидентите се облагат с максимална данъчна ставка от 15%. Заплатите и другите форми на конвенционален доход обаче се облагат с 35%. Нов данък от 3,8% върху нереализираните доходи влиза в сила от 2013 г.

Предложението е кръстено на милиардера инвеститор Уорън Бъфет, който твърди, че плаща по-ниски данъци от секретарката си, главно поради преференциалните данъчни облекчения за капиталовата печалба и дивидентите.

Предложената в Сената поправка предвижда домакинствата с годишен, брутен доход от над 2 млн. долара да плащат минимален данък от 30%, докато данъчната тежест за домакинствата с доходи между 1 и 2 млн. долара ще достигне 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Проблемът за развитие на криза в САЩ не е при размер на данъци.При каквито данъци да се работи в САЩ - пак ще настъпи криза, защото се запазва причината, която я създава.Потенциалът на стопанска криза в САЩ се развива от влияние на американско финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с Незлатен долар.Опасността от криза продължава, тъй като финансовата грешка се запазва.Спасението е възможно спира се причината и опасността от развитие на криза ще е ликвидирана.До 24 часа след прекратяване на налична държавна грешка и американското финансово управление стане ГОДНО за Незлатен долар потенциалът за стопанската криза в САЩ ще е успешно премахнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още