IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропадането на Apple беляза колеблива сесия на Wall Street

Представянето на най-голямата публична компания в САЩ натежа върху технологично ориентирания индекс Nasdaq

23:28 | 11.09.13 г.
Пропадането на Apple беляза колеблива сесия на Wall Street

Фондовите пазари отвъд Океана затвориха една като цяло колеблива сесия в сряда, белязана от чувствителния спад на пазарната капитализация на най-голямата щатска публична компания – Apple Inc.

Книжата на технологичния гигант поевтиняха с 5,4 на сто до 467,71 долара за брой. Първоначалните реакции от страна на пазарните участници спрямо представянето на новите смартфони на компанията iPhone 5S и iPhone 5C видимо бяха негативни, което до голяма степен натежа и върху представянето на индекса Nasdaq Composite. Бенчмаркът отстъпи с 0,11% до 3 725,01 пункта.

Другите два основни показателя отвъд Океана отбелязаха повишения. Широкият индикатор S&P 500 затвори с ръст от 0,31% до 1 689,13 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пък се покачи с 0,89 на сто до 15 326,60 пункта.

Инвеститорите продължиха да наблюдават с интерес и развитието на конфликта в Сирия. Възможността за военен удар на САЩ срещу режима на Башар Асад намаля в последните часове, след като американският президент Барак Обама помоли Конгреса да отложи гласуването за това дали да има военна намеса в азиатската страна.

"Изявлението на Обама понижи очакванията за удар срещу Сирия. Най-лошият сценарий за развитие на конфликта става все по-малко вероятен, което върна инвеститорите на пазара", заяви Ерик Тийл, главен инвестиционен директор в First Citizens Bancshares.

По-рано през деня стана ясно, че молбите за ипотечни кредити са се сринали през миналата седмица от достигнатия връх за годината. Активността по рефинансирането пък е спаднала до най-ниското си ниво от над 4 години, сочи проучване на американската Асоциация на ипотечните банкери.

Запасите на търговците на едро пък са нараснали с 0,1% през юли, след като през юни се бяха понижили с 0,2%, става ясно от съобщение на американското министерство на търговията. Анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха ръст на запасите с 0,3%.

Трейдърите все по-често започват да отправят погледи и към Федералния резерв на САЩ, чието ключово заседание с фокус монетарната политика предстои на 17-18 септември. Множество експерти очакват американската централна банка да предприеме свиване на мащабните си стимули от 85 млрд. долара на месец.

Книжата на хардуерният дистрибутор Synnex Corp поскъпнаха с 20 на сто след информацията, че компанията ще закупи глобалния бизнес за обслужване на клиенти и аутсорсинг на гиганта IBM Corp за 505 млн. долара. Акциите на IBM също отбелязаха ръст – от 2,2%.

Капитализацията на Texas Instruments отстъпи с 0,7 на сто, след като третият по големина производител на чипове в САЩ понижи прогнозата си за третото тримесечие.

Harvest Natural Resources Inc отчете ръст от 27%. Производителят на нефт и газ обяви, че се намира в процес на преговори за собствената си продажба на аржентинското дружество Pluspetrol в сделка, оценена на около 373 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още