IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалните дефицити в САЩ притесняват инвеститорите

Някои щати изпитват същите фискални проблеми като страните от еврозоната

14:42 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Регионалните дефицити в САЩ притесняват инвеститорите

Инвеститорите са притеснени, че нараства рискът от необслужване на задълженията на местните власти в САЩ. Увеличават се свидетелствата, че някои региони са изправени пред същите трудности за обуздаване на дефицитите в бюджета и пенсионната система, както някои страни от еврозоната.

Доходността по някои видове общински облигации, свързани с инфраструктурни проекти, се е повишила спрямо тази на правителствените ДЦК, поради страховете, че затруднените финансово местни власти ще имат проблеми с изплащането на дълговете си, пише Financial Times.

По данни на изданието разходите по заемите на местните управи (в абсолютен размер) остават относително ниски в исторически план, благодарение на свръхлибералната парична политика на Федералния резерв (централната банка на САЩ).

Всяко колебание в доходността на общинските облигации обаче ще се следи внимателно от инвеститорите, тъй като те допускат, че фискалните тревоги относно еврозоната биха могли да се пренесат и в САЩ.

„През второто полугодие има риск инвеститорите да пренасочат вниманието си от Европа към САЩ“, смята Робърт Паркър, старши съветник в Credit Suisse Securities. Според него части от Калифорния, както и отделни градове в щатите Илинойс, Мичиган и Ню Йорк са сред най-уязвимите.

„Неминуемо безпокойството на инвеститорите за такива градове ще намери израз в разширяване на спреда по доходността на общинските облигациите“, казва той.

Ако високите спредове се запазят, разходите по заемите на местните власти ще нараснат, което от своя страна ще постави под напрежение и федералния бюджет.

Според National Conference of State Legislatures отделните щати са изправени пред дефицити в размер на 89 млрд. долара за фискалната 2011, която за повечето от тях започна на 1 юли,

Общините биха могли да спрат да обслужват дълговете си, и според щата, в който се намират, да обявят несъстоятелност. Ако се стигне дотам, което засега не се очаква, те според мнозина вероятно ще получат федерална помощ.

Секторът на общинските облигации бе известен с малкото си случаи на необслужване на задължения. Тази заплаха обаче излезе на преден план заради проблемите, които някои щати имат с балансирането на бюджетите си след години на по-ниски приходи и поради отслабващите федерални стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още