IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републикаците представиха план за първата данъчна реформа в САЩ от 30 г. насам

Планът предвижда по-ниска ставка за корпоративния данък, по-малки данъци за повечето хора и ограничаване на отстъпката за собственици на жилища

20:17 | 02.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Републиканците в Камарата на представители на САЩ представиха плана си за понижаване на данъците, който предвижда по-ниска ставка за корпоративния данък, по-малки данъци за повечето хора и ограничаване на отстъпката за собственици на жилища, предаде БТА, позовавайки се на Associated Press.

Президентът Доналд Тръмп и Републиканската партия се опитват да направят първата данъчна реформа от три десетилетия. Данъчният кодекс на САЩ е изменян за последен път през 1986 г. при президента Роналд Рейгън.
Председателят на Камара на представителите Пол Райън представи плана заедно със свои съпартийци и семейства, които биха получили данъчни намаления според новата схема, отбелязва DPA.

Тръмп заяви, че се надява да подпише новия данъчен закон до Коледа.

"Администрацията ми ще работи неуморно, за да изпълни обещанието ни към работещите хора, които изграждат страната ни, и да въведе исторически данъчни намаления и реформи - ракетното гориво, от което икономиката ни се нуждае, за да се издигне по-високо откогато и да било", каза държавният глава.

Новите предложения ще увеличат държавния дълг с 1,5 трлн. долара през идното десетилетие, посочва AP. Семействата със средни доходи ще плащат по-малко благодарение на удвояване на стандартната отстъпка и увеличаване на данъчните кредити за деца.

Републиканците предлагат да бъде изоставена действащата в момента седемстепенна подоходна данъчна скала, вместо която ще бъде въведена тристепенна - 12 процента, 25 процента и 35 процента, както и допълнителна категория за хората с високи доходи - 39,6 процента, посочва ТАСС.

Предвижда се понижаване на корпоративния данък от 35 до 20 процента.

Планира се ставка от 10 процента върху печалбите на чуждестранни подразделения на американски корпорации в опит да бъде предотвратено прехвърлянето на американски компании в чужбина, уточнява AP. Ще бъде дадена възможност за връщане в страната на печалби, натрупани извън нея, при еднократно плащане с по-ниска ставка.

Представители на администрацията на Тръмп отбелязваха по-рано, че американските предприемачи плащат най-високите данъци в света. Предвидени са и мерки, които ще дадат възможност за намаляване на данъчното бреме за бизнесмени, създаващи работни места в отделни райони и градове. Така предприятията ще могат да компенсират разходите си за ново оборудване.

Републиканците предлагат да се отмени алтернативният минимален данък - паралелна данъчна структура, която трябва да гарантира, че всички граждани плащат поне някакъв данък. Този инструмент е критикуван, че е прекалено усложнен.

Сред другите нововъведения са данъчен кредит за лица с ниски доходи, увеличаване на данъчния кредит за деца от 1000 на 1600 долара за всяко дете и разширяване на обхвата му до семейства с доходи до 230 000 долара. Предвижда се и нов данъчен кредит от 3000 долара за всеки възрастен в семейството.

Планира се незабавно удвояване на необлагаемия праг за освобождаване от данък на големи наследства - от 11,2 млн. долара до 22,4 млн. долара и пълна отмяна на данъка върху наследствата след шест години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още