Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Руски мозъчен тръст е подкопал доверието на американците в избирателната система

Според конфиденциални документи Кремъл е модифицирал стратегията си за подкопаване легитимността на американската избирателна система

Руски мозъчен тръст е подкопал доверието на американците в избирателната система

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Руски мозъчен тръст, контролиран от президента на Русия Владимир Путин - Институт за стратегически изследвания в Москва, е разработил план за преобръщане на изборите в САЩ през 2016 г., така че да подкопае доверието на американските гласоподаватели към избирателната система. Това съобщават трима настоящи и четирима бивши представители на американската администрация, пожелали анонимност, за Ройтерс.

Източниците на информационната агенция описват два конфиденциални документа на мозъчния тръст, които представят рамката и обосновката за това, което американските разузнавателни агенции заключават, че представлява усилия от страна на Русия да се намеси в изборите, които бяха на 8 ноември.

Служители на разузнавателните агенции са получили документите на Института след вота, уточнява информационната агенция.

Институтът се управлява от пенсионирани висши руски чуждестранни разузнавателни служители, назначени от кабинета на Путин.

Първият документ е стратегически и е написан през юни миналата година. Той е разпространяван на най-високо ниво в Кремъл. В него се препоръчва Москва да започне кампания за пропаганда през социалните медии и руските информационни бюра, подкрепяни от държавата, за да насърчат гласоподавателите в САЩ да изберат президент, който да възприеме по-мека позиция към Русия.

Вторият документ е изготвен през октомври 2016 г., като в него се предупреждава, че кандидатът на демократите Хилари Клинтън най-вероятно ще спечели вота. Заради това се залага и на друга стратегия – прекратяване на пропагандата в подкрепа на Тръмп и засилване на съобщенията за измами с избиратели с цел подкопаване легитимността на американската избирателна система и увреждане репутацията на Клинтън.

Засега от американските разузнавателни служби отказват да коментират информацията.

Владимир Путин отрича всякакви обвинения в намеса в американския вот. Агенцията не е открила представители на Кремъл и на въпросния институт за коментар.

Тръмп също посочва, че дейността на Русия няма никакво отношение към резултатите от изборите. Текущите разследвания на Конгреса на САЩ и ФБР за руска намеса досега не са довели до публични доказателства, че сътрудниците на Тръмп са подкрепили руските усилия за промяна на хода на вота.  

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: САЩ избори в САЩ

Последни новини

Коментари (21)

   1| 2| 3    
0
 
7
 
21
преди 7 месеца
Ако изявлението представено в заглавието е истина значи всичките американски мозъчни тръстове са пълен shiiit.

Иначе е разбираемо това как едни геьове дето не искат да изпуснат тоталната власт все изкарват опонентите си виновни за всичко.
0
 
2
 
20
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
вица на деня, хахахахахаха ... докато са копали, нещо газ да са наирали ?
0
 
7
 
19
lozkhris до: michaelis12
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Естествено, че са измишльотини и глупости - нали това прави пролетарския патос на тая "джурналистка" толкова смешен...:)Та, милата, май си и вярва....

Ем ти ако си Страдивари, аз тогава па съм Моцарт....:):):):):) Welcome in the Jungle...;):):)
0
 
2
 
18
comet до: comet
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
*** = с ви ня та
0
 
4
 
17
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Добре отразено в книжката „Принципът на Питър“ (написана по наблюдения от запада на Британската империя) е как разрастващата се във времето бюрокрация задушава всяка застаряваща система (разбитай, превръща течащата река в миришещо блато). ... А подобно на всяко живо същество (което се стреми да получи по-чиста енергия), дори домашната-***-майка търси и води свинчетата си да пият вода от извора (доколкото го има или най-малкото откъдето водата е по-чиста). :)

Още от САЩ
Републиканците и демократите в двете камари на Конгреса на САЩ са договорили обща версия на данъчната реформа