Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ глобяват Citigroup с 400 млн. долара

Инвестиционната банка е показала системно несправяне с отстраняването на редица проблеми

САЩ глобяват Citigroup с 400 млн. долара

Снимка: Bloomberg LP

Водещата американска инвестиционна банка Citigroup трябва да плати сериозна глоба за различни нарушения на правилата в САЩ и ще трябва да получава одобрение от правителството за всяка една по-голяма трансакция.

Федералният резерв (Фед) обвинява банката в постоянни пропуски по отношение на управлението на риска в цялата група и във вътрешния контрол.

Поради дългогодишното несправяне с отстраняването на пропуските на банката ѝ е наложена глоба от 400 млн. долара (340 милиона евро), съобщи надзорният орган OCC (Office of the Comptroller of the Currency) в сряда (местно време), предава Bloomberg.

Още по темата

Според него финансовата институция трябва да предприеме обширни мерки за корекция.

Необичайно силната критика от страна на OCC ограничава възможността на заемодателя свободно да извършва дори малки придобивания на небанкови компании или портфейли от кредитни карти. Всичко освен „хеджиране, пазарни сделки и секюритизация“ трябва да получи предварително одобрение от агенцията, става ясно от заповедта. Ако банката не коригира бързо пропуските, за да отстрани проблемите, OCC заплаши с нови действия - включително отстраняване на топ мениджъри.

Citigroup призна в изявление за слабостите и обеща подобрение. Компанията е била разочарована, че не е успяла да отговори на очакванията на надзорните органи.

Фед, от своя страна, даде на Citigroup серия от крайни срокове, за да анализира и докладва за това как поправя множество проблеми. В рамките на 120 дни бордът на директорите на банката трябва да представи доклад, в който се уточнява как ще държи отговорно висшето ръководство и как компенсацията (заплати и бонуси, б.ред.) на изпълнителните директори ще бъде „в съответствие с целите за управление на риска“.

Акциите на Citigroup първоначално реагираха с леки ценови спадове в следборсовата търговия. Финансовата група обяви през септември, че изпълнителният директор Майкъл Корбат ще подаде оставка през февруари. В лицето на наследника му Джейн Фрейзър за пръв път начело на голяма американска банка е назначена жена.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Boeing се доближава до връщане на 737 MAX във въздуха