Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ са най-големият замърсител с пласмасови отпадъци в света

Средно всеки американец генерира 130 килограма пластмасови отпадъци годишно

САЩ са най-големият замърсител с пласмасови отпадъци в света

Снимка: Kim Raff/Bloomberg

Съединените щати са с най-голям принос за глобалните пластмасови отпадъци в света. Това показва доклад за ролята на САЩ в замърсяването на океана, който беше поръчан от Конгреса като част от Закона за спасяване на нашите морета 2.0, приет през декември 2020 г.

Като цяло САЩ са допринесли с около 42 млн. тона пластмасови отпадъци през 2016 г. – над два пъти повече от Китай и повече от страните от Европейския съюз взети заедно, сочи анализът, цитиран от Франс прес.

Средно всеки американец генерира 130 килограма пластмасови отпадъци годишно, Великобритания е следващата в списъка с 99 килограма на човек годишно, следвана от Южна Корея с 88 килограма годишно, предаде БГНЕС. 

Още по темата

„Успехът с чудотворното изобретяване на пластмасата през 20-ти век доведе до глобален потоп от пластмасови отпадъци почти навсякъде, където погледнем“, пише Маргарет Спринг, главен научен директор на Monterey Bay Aquarium, която председателства експертната комисия, съставила доклада.

Тя добавя, че глобалните пластмасови отпадъци са „екологична и социална криза“, която засяга вътрешните и крайбрежните общности, замърсените реки, езера и плажове, поставя икономически тежести върху общностите, застрашава дивата природа и замърсява водите, от които зависи прехраната на хората.

Световното производство на пластмаса расте от 20 млн. тона през 1966 г. до 381 млн. тона през 2015 г., 20-кратно увеличение за половин век, се казва в доклада.

Първоначално вниманието към отпадъците в океаните беше фокусирано единствено върху корабни и морски източници, но сега е известно, че почти всяка пластмаса на сушата има потенциал да достигне океаните през реки и потоци.

Близо хиляда вида морски обитатели са податливи на заплитане с пластмаса или на поглъщане на микропластмаси, които след това си проправят път през хранителната мрежа обратно към хората.

При сегашните темпове количеството пластмаса, изхвърляна в моретата, може да достигне до 53 млн. тона годишно до 2030 г., приблизително половината от общото тегло на рибата, улавяна годишно в океана, се казва в доклада.

Наличието на пластмаса в твърдите битови отпадъци расте, особено от 1980 г., но рециклирането изостава, което увеличава пластмасата в депата.

Докладът предлага редица стъпки за справяне с кризата – първо намаляване на производството на пластмаса, например чрез установяване на национален таван.

Други предложени действия включват използване на материали, които се разграждат по-бързо и по-лесно се рециклират, намаляване на някои пластмаси за еднократна употреба и подобрено управление на отпадъците, например техники за отстраняване на микропластмаси от отпадъчните води.

Подобряването на технологията за улавяне на отпадъци би спряло пластмасите във водните пътища, докато спирането на изхвърлянето на пластмаса директно в самия океан също остава приоритет.

Събирането на данни също е критичен приоритет, се добавя в доклада, който призовава САЩ да създадат системи за проследяване и мониторинг на източниците на отпадъци.

Докладът, който беше представен на федералното правителство, призовава за национална стратегия за справяне с кризата най-късно до края на 2022 г.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Малкият бизнес в САЩ е под натиска на омикрон