IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ смятат да удвоят финансирането за Латинска Америка до 12 млрд. долара

Новата Международната корпорация за финансиране на развитието ще започне работа от 1 октомври

10:32 | 21.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ създават нова агенция, която да насърчава развитието по света, като особено внимание ще бъде отделяно на Латинска Америка, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Новата Международната корпорация за финансиране на развитието ще започне работа от 1 октомври.

Освен заеми, кредитни гаранции и застраховане срещу политически рискове агенцията ще има правомощия за ограничени инвестиции в капитала на дружества с лимит от 60 млрд. долара.

Очаква се САЩ да удвоят финансирането за Западното полукълбо до 12 млрд. долара.

Агенцията ще помага на страните да се отдръпнат от непрозрачните и неустойчиви дългови капани, заложени от Пекин в развиващия се свят, и ще помогне на повече американски компании да инвестират в нововъзникващите пазари, включително на много места със стратегическа важност за САЩ, посочва администрацията във Вашингтон.

Китайски държавни банки са финансирали проекти за развитие в Латинска Америка на стойност 14 млрд. долара откакто президентът Доналд Тръмп пое властта, сочи база данни, водена съвместно от Междуамериканския диалог и Световната инициатива за Китай към Центъра за световна политика на развитието на Бостънския университет, допълва АП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още