IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борсови индекси се разминават в началото на сесията*

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе действия за продължаване на стимулите срещу коронавирусната криза

17:34 | 10.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в понеделник със смесено представяне, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа няколко заповеди, насочени към удължаване на стимулите срещу влиянието на коронавируса, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 243,76 пункта, или с 0,88%, до ниво от 27 678,44 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 6,01 пункта, или 0,18%, до 3358,08 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,33%, или 36,29 пункта, до 10 975,14 пункта.

Новите заповеди продължават изплащането на разширените обезщетения за безработица, отлагат плащанията на студентски заеми, удължават федералния мораториум върху принудителното освобождаване на жилища и осигуряват данъчна ваканция. Обезщетенията за безработица обаче ще бъдат изплащани с намалена ставка от 400 долара на седмица. Първоначално обезщетението осигуряваше на служителите, засегнати от пандемията, 600 долара на седмица.

„Въпреки че този ход на Тръмп може да доведе до правни предизвикателства, политически той оказва натиск върху Конгреса да постигне сделка“, пише Бил Стоун, главен инвестиционен директор на Stone Investment Partners.

Тръмп предприе тези ходове, след като през миналата седмица лидерите на Конгреса не успяха да постигнат напредък по нов пакет за стимули срещу влиянието на коронавируса. Все пак заповедите на Тръмп са изправени пред правно предизвикателство, тъй като продължаването на програмите ще изисква федерално финансиране, което се контролира от Конгреса. Демократите заявиха, че няма да подкрепят законопроект, който не удължава изплащане на обезщетения от 600 долара на седмица.

В понеделник министърът на финансите Стивън Манучин каза, че е отворен за повече разговори, отбелязвайки: „Ние сме готови да сложим повече пари на масата“.

„До септември поредният кръг от фискална подкрепа ще създаде добавена стойност. Повторното отваряне на училищата, дори и само в някои щати, ще засили възстановяването чрез увеличаването на пазаруването за училище и даване на възможност на повече родители да се върнат на работа през септември “, каза Анета Марковска, главен икономист в Jefferies.

През миналата седмица Dow се повиши с 3,8%, отчитайки най-големия си седмичен ръст от юни. S&P 500 и Nasdaq Composite нараснаха с 2,5%. Тези повишения бяха стимулирани отчасти от Facebook, Apple и Microsoft, след като акциите им поскъпнаха с над 3% през миналата седмица. Те също оставиха S&P 500 само с 1,2% под рекорда му от 19 февруари.

Инвеститорите държаха под око и влошаващите се отношения между САЩ и Китай. В понеделник Пекин заяви, че ще приложи санкции срещу 11 американски граждани, включително сенаторите Тед Крус и Марко Рубио. Този ход е отмъщение срещу санкциите на Вашингтон срещу 11 хонконгски и китайски служители за ограничаване на политическите свободи в града.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,551% и 1,224%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 93,35 пункта.

Еврото поевтинява с 0,07% спрямо щатската валута до 1,178 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,69 долара до 45,09 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат ръст в стойността от 0,92 долара до 42,14 долара за барел.

Цената на златото бележи скок от 1,52% до 20588,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:13 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още