Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Ще достигнат ли американските индекси нови върхове?

2019 г. също ще бъде много динамична, което ще предложи много добри възможности за търговия и на биковете, и на мечките

Ще достигнат ли американските индекси нови върхове?

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси се смятат за критерии за представянето на щатската икономика, а в някои случаи дори и на глобалната. Състоянието на фондовите пазари от САЩ се следи от повечето финансови институции и централни банки в света, както и от много политици. Доказателство за това е предизборното обещание на Доналд Тръмп, че Dow Jones ще достигне рекордните 30 000 пункта по време на президентството му.

Въпреки това съвсем наскоро Тръмп ескалира отново търговския конфликт между САЩ и Китай, след като изненадващо вдигна митата за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10 на 25%. Разбира се, отговорът на Китай не закъсня и Пекин отвърна с повишение на митата за стоки внос от САЩ на стойност 60 млрд. долара. Тези действия предизвикаха смут на фондовите пазари и доведоха до корекция след солидното рали от началото на годината.

Борсовият индекс S&P500 отбеляза най-силното си представяне през януари от повече от 30 години. Все пак, през 2018 г. индексът регистрира най-лошия декември от 1931 година и най-лошата година след финансовата криза и много хора смятат, че ралито от януари 2019 година е просто отскок след свръх продажбите. Въпреки това ръстът на щатските индекси продължи и през следващите месеци, а S&P500 и NASDAQ100 успяха дори да достигнат нови най-високи стойности, макар и с малко.

Силното начало на годината и обратът в политика на ФЕД, който обяви, че няма да повишава лихвите през тази годинa (дори се заговори за понижение), както и позитивното начало на преговорите между САЩ и Китай, рисуваха позитивна картина за американските пазари. Това бе, докато не дойде поредният шокиращ туит на Доналд Тръмп,  в който обяви, че ще вдигне митата за китайски стоки за 200 млрд. долара.

Резултатът бе рязко понижение на щатските пазари, като на 13 май Dow Jones Industrial Average (DJI30) се срина с над 600 пункта. Това бе най-лошата му търговска сесия от 3 януари насам. S&P500 също имаше най-слабата си сесия от началото на годината и падна с 2,4% само в рамките на ден. В същото време на валутните пазари се наблюдаваше придвижване на капитал от по-рисковите валути към убежища като японска йена, швейцарски франк и злато.

Но какво да очакваме от американските борсови индекси до края на 2019?

Една част от анализаторите са доста позитивно настроени и очакват фондовите пазари в САЩ да достигнат нов връх до края на година като се позовават на спирането на цикъла по затягане на монетарната политика от страна на ФЕД, както и по-бързия от очакванията ръст на американската икономика през първото тримесечие.

От друга страна, мечките прогнозират спад на пазарите до края на годината на 2019 г. Техните аргументи също не са за пренебрегване като те са базират на все още продължаващата търговска война между САЩ и Китай, забавянето на щатската икономика и края на 10-годишния икономически цикъл, който започна след края на голямата рецесия през 2008 г.

2018 година бе най-волатилната година на финансовите пазари след глобалната финансова криза. Изглежда 2019 също ще бъде много динамична, което ще предложи много добри възможности за търговия и на биковете, и на мечките.

гледано: 2249   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от САЩ
Смелите обещания на Тръмп за Covid-ваксина натежават на доверието в нея