IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите данни за работните места в САЩ оцветиха в червено щатските индекси

По-рано по време на петъчната сесия Dow Jones премина прага от 29 хил. пункта за първи път в историята

23:59 | 10.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните щатски индекси отбелязаха спад в петък, отстъпвайки от историческите и върхове заради по-слабите от очакванията данни за работните места в края на волатилна седмица, изпълнена с геополитически притеснения, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза спад от 133,13 пункта и завършва седмицата на ниво от 28 823,77 пункта. По-рано по време на сесията индексът с 30 компании надхвърли 29 хил. пункта за първи път в историята. Широкият измерител S&P 500 отписа 0,3% от стойността си и приключи деня на ниво от 3265,35 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite също се понижи с 0,3% до ниво от 9178,86 пункта.

Книжата на Boeing поевтиняха с 1,9% в петък и тласнаха Dow надолу. Финансовият и индустриалният сектор отписаха най-малко по 0,7% от стойността си и повлякоха към спад S&P 500.

Въпреки неубедителното представяне в петък основните щатски индекси записаха стабилни седмични ръстове. S&P 500 и Nasdaq са нагоре със съответно 0,9% и 1,8% за седмицата. Dow отбеляза седмичен ръст от 0,7%.

В макроикономически план американската икономика е прибавила 145 хил. работни места през декември. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха 160 хил. нови работни места през последния месец от миналата година.

Заплатите също разочароваха с ръст от едва 2,9% на годишна основа. Икономисти прогнозираха повишение с 3,1%. Декември беше и първият месец от юли 2018 г., в който заплатите са нараснали с по-малко от 3% спрямо предходната година.

Спокойната петъчна сесия е в рязък контраст с търговията през седмицата, тъй като инвеститорите се бореха с напрежението между Иран и САЩ.

В понеделник Dow се възстанови от спад с 200 пункта, след което отписа над сто пункта във вторник заради несигурността около САЩ и Иран. В сряда американският президент Доналд Тръмп заяви, че Иран изглежда отстъпва след нападение над иракски военно-въздушни бази, където са разположени американски войници. Изявлението му предизвика успокоение и ръстове на основните индекси, което се пренесе и в сесията в четвъртък.

Вчера американските индекси бяха подкрепени и от оптимизма на инвеститорите за подписването на търговското споразумение от първа фаза между САЩ и Китай. Двете страни са в търговски конфликт от близо две години, когато Тръмп наложи първите мита върху китайски слънчеви панели и перални машини.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,821% и 2,28%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо шест конкурентни валути, се понижава с 0,10% до 97,35 пункта. Еврото поскъпва с 0,14% до 1,1121 долара, а паундът поевтинява минимално с 0,02% до 1,3062 долара. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,02% до 109,49 йени за долар.

На стоковите пазари петролът записа най-лошата си седмица от миналия юли, след като напрежението в Близкия изток заради Иран засега се успокои, а инвеститорите се съсредоточиха върху растящите наличности в САЩ и други признаци за увеличаване на предлагането.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 45 цента до 64,92 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 52 цента до 59,04 долара за барел. Седмичният спад на цената на петрола от над 6% е първият от ноември миналата година насам.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,34% до 1559,5 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още