Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 избегна в последния момент "мечи" пазар

Dow Jones записа първата си 8-седмична поредица от спадове от 1923 г.

S&P 500 избегна в последния момент "мечи" пазар

Снимка: Bloomberg LP

Растящите страхове от рецесия тласнаха за кратко основните американски индекси на „мечи“ пазар в петък, като в един момент спадът на S&P 500 спрямо историческия му връх през януари достигна 20%. Драматичен обрат в края на деня тласна бенчмарка на зелена територия в края на търговията, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 все пак постигна минимален ръст от 0,01% до 3901,36 пункта, след като по-рано по време на сесията отбелязваше спад от 2,3%. В най-ниската си точка за деня S&P 500 беше с 20,9% под върха си в средата на търговията през януари. Индексът завърши сесията в петък на около 19% под рекорда си.

На Wall Street няма официално определение за „мечи“ пазар. Някои ще сметнат спада в петък в средата на деня като потвърждение за „мечи“ пазар, а други стратези може да кажат, че това не е официално, докато индексът не завърши деня с 20% под връхната си точка. Въпреки всичко това е най-големият спад от бързия „мечи“ пазар през март 2020 г. в началото на пандемията.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 8,77 пункта до 31 261,90 пункта, след като отбелязваше спад от над 600 пункта в най-ниската си точка за деня. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,3% и вече е дълбоко на територията на „мечи“ пазар с 30% под връхната си точка.

За седмицата Dow изгуби 2,9% от стойността си и отбеляза първата си 8-седмична поредица от спадове от 1923 г. S&P 500 се понижи с 3% за седмицата, а Nasdaq е надолу с 3,8%, като и двата индекса отбелязват 7-седмична поредица от спадове.

Краткото озоваване на S&P 500 на територията на „мечи“ пазар се случва, докато САЩ се борят с инфлационен натиск, какъвто не е виждан от десетилетия. Той е задълбочен от покачването на цените на енергията, което се засили до голяма степен от началото на украинско-руската война.

Ускоряването на инфлацията накара Федералния резерв да повиши лихвите през март за първи път от над три години. По-рано този месец централната банка стана още по-агресивна и повиши лихвите с половин процентен пункт.

Първоначално разпродажбите бяха съсредоточени около технологични компании с висок растеж. Но в крайна сметка спадът се разшири и към други части на пазара. Към края на петъчната търговия енергийният сектор беше единственият на положителна територия в S&P 500 от началото на годината.

Тази седмица слабите тримесечни отчети и перспективи на Walmart и Target засилиха притесненията за способността на компаниите да се справят с инфлацията и готовността на потребителите да плащат по-високи цени. Това подложи S&P 500 на още по-голям натиск.

„Мечият“ пазар през март 2020 г. продължи само 33 дни, след което S&P 500 се възстанови отново до рекордни върхове, тъй като инвеститорите залагат на интернет компании, които процъфтяват по време на пандемията.

Инвеститорите на Wall Street продължиха да избягват акции на производители на полупроводници в петък заради опасения от рецесия и след като Applied Materials понижи прогнозите си. Производителят на оборудване на чипове изгуби 3,9% от стойността си. Книжата на Nvidia и Advanced Micro Devices поевтиняха съответно с 2,5% и 3,3%.

Цената на акциите на Deere се понижи с 14%, след като производителят на тежко оборудване не отговори на очакванията за приходите си. Книжата на Caterpillar поевтиняха с над 4%. Двете компании са считани за барометър за световната икономика.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 2,778% и 2,996%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,28% до 103,01 пункта. Еврото поевтиня с 0,24% до 1,056 долара, а паундът поскъпна с 0,26% до 1,249 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,04% до 127,84 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, след като планираната от ЕС забрана на руския петрол и смекчаването на блокадите заради COVID-19 в Китай парираха притесненията, че забавянето на икономическия растеж ще навреди на търсенето.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 0,46% към стойността си до 112,55 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 0,9% до 113,23 долара а барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,12% до 1843,5 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
S&P 500 постигна ръст в трета поредна сесия