IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при технологичните акции тласка надолу щатските индекси*

Dow Jones отписва близо 70 пункта в началото на търговията във вторник

18:06 | 10.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси започват сесията във вторник със спад на фона на продължаващото поевтиняване на технологичните акции, а Ford беше подложена на натиск заради понижаването на кредитния й рейтинг, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 69,24 пункта от стойността си и достига ниво от 26 766,27 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад с 0,50% до ниво от 2963,60 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 0,57% и достига равнище от 8041,77 пункта. 

Книжата на Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet поевтиняват с най-малко 0,4%. Technology Select Sector SPDR Fund (XLK) отписва 1,4% от стойността си.

Технологичният сектор в S&P 500 беше сред най-зле представилите се сектори в понеделник, отписвайки 0,7% от стойността си. Свиването на сектора доведе до спад на широкия измерител в края на търговията за първи път от четири сесии насам.

Ford Motor е най-зле представящата се компания в S&P 500 във вторник със спад на цената на акциите й от 3,5%. Книжата на автомобилния концерн поевтиняват, след като Moody’s понижи кредитния му рейтинг на „боклук“, като се позова на по-слабите от очакванията печалба и парични потоци.

Вчера Dow отбеляза четвъртия си пореден ден на ръст на фона на възобновения оптимизъм за търговските преговори между САЩ и Китай. Американският министър на финансите Стивън Манучин заяви, че има „концептуално споразумение“ с Китай относно кражбата на интелектуална собственост. Това е един от най-противоречивите въпроси между двете страни.

В същото време Huawei се отказа от едно от делата си срещу САЩ. Това се случи, след като част от оборудване, иззето от Вашингтон преди близо две години, беше върнато на компанията.

Отказът от делото на Huawei е поредният признак, че напрежението между САЩ и Китай се успокоява преди планираната среща на 1 октомври.

Инвеститорите очакват и планираното за четвъртък заседание на Европейската централна банка за паричната политика. Очаква се тя да понижи лихвите и да обяви нов кръг от количествени облекчения. ЕЦБ ще проведе заседанието си преди това на Федералния резерв, който вероятно ще намали лихвите с 25 базисни пункта идната седмица.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,67% и 2,139%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,08% до 98,36 пункта. Еврото поевтинява с 0,05% до 1,104 долара, а паундът поскъпва с 0,11% до 1,2357 долара. Спрямо йената щатската валута поскъпва с 0,08% до 107,32 йени за долар.

На стоковите пазари петролните фючърси достигнаха най-високото си ниво от близо шест седмици на фона на оптимизма, че ОПЕК и други страни производителки може да се договорят за удължаване на съкращаването на добива, за да подкрепят цените.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпват с 50 цента до 63,09 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI добавят 48 цента към стойността си до 58,33 долара за барел.

Цената на златото достигна близо едномесечно дъно заради по-силния долар и повишения апетит към по-рискови активи заради надеждите за стимулиране на световната икономика. Американските фючърси върху благородния метал поевтиняват с 0,3% до 1506,6 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още