Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Стартъп компаниите в САЩ трудно намират финансиране за дейността си

При същия кредитен риск установените компании получават по-лесно кредити за бизнесите си

Стартъп компаниите в САЩ трудно намират финансиране за дейността си

Снимка: Архив Ройтерс

Стартъп компаниите, които стоят зад ръста на заетостта и производителността в САЩ, изпитват повече трудности с финансирането на бизнесите си в сравнение с установените си конкуренти със същия кредитен риск, сочи ново проучване на Федералния резерв, публикувано във вторник.

Първият по рода си доклад на Фед за Ню Йорк показва още, че 43% от тези малки бизнеси, които са създадени преди най-много пет години и имат служители, добавят работни места и увеличават приходите си. Същото обаче правят едва 22% от установените компании, цитира доклада Ройтерс.

Предвид разгорещения пазар на труда в САЩ и най-ниското ниво на безработицата от 16 години откритията в проучването показват, че предприемачите са настроени оптимистично към бизнесите си, но изпитват притеснения за финансирането им.

Още по темата

„Въпреки силното търсене на финансиране от стартъпите проблемите им са по-сериозни от тези на други компании, като повечето са изправени пред недостиг, а много дори не намират куража да кандидатстват [за финансиране]”, казва Клеър Крамър Мулс, директор по обществените дела към Фед за Ню Йорк, в доклада.

Около 55% от стартъп компаниите казват, че срещат трудности с достъпа до кредитиране или средства за разширяване, докато само 39% от компаниите, съществуващи от над 5 години, потвърждават това. Около 69% от стартъпите изпитват недостиг на финансиране спрямо 54% от развитите компании.

Половината стартъп компании се провалят до 5 години от започването си. Макар че като цяло носят по-висок кредитен риск, неравенството съществува дори при тези с нисък риск: при 53% има недостиг на финансиране спрямо 41% при развитите компании със същото ниво на риска.

Академично изследване показва, че подобни млади компании формират почти всички нетни нови, и почти 20% от брутните, работни места в САЩ. Самите стартъп компании представляват около една трета от всички малки фирми работодатели, макар че темпът, с който това се случва, се забавя през последните години.

Причината за това остава загадка за централната банка, която бавно повишава лихвените проценти с надеждата, че потиснатият растеж на производителността и заплащането скоро ще се ускорят. Докладът на Фед, част от годишно проучване на компании с 500 или по-малко служители, отразява почти 16 хил. отговора.

Макар че 60% от развитите компании отчитат рентабилност, този процент е само 32% при компаниите на възраст до 2 години и 49% при тези между 3 и 5 години.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Пенсионните фондове не могат да си позволят да не купуват още акции