IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп намеква, че ще оттегли САЩ от споразумението за свободна търговия с Южна Корея

Вашингтон и Сеул вече започнаха разговори за промяна на сделката, за да се намали големия търговски дефицит на САЩ, но така и не се договориха как да продължат

10:27 | 03.09.17 г.
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че през следващата седмица ще обсъжда съдбата на петгодишната сделка за свободна търговия с Южна Корея със своите съветници, предава Bloomberg.

Възможно е Тръмп да реши да оттегли страната си от споразумението с ключовия си съюзник във време на ескалиращо напрежение на Корейския полуостров, посочва информационната агенция.

Тръмп направи коментара си пред репортери по време на посещението му в засегнатия от урагана Харви Хюстън и ден след като разговаря с президента на Южна Корея Мун Дже-ин и сключи сделка, която позволява на Сеул достъп до ракети с по-голям обхват, както и потенциална продажба на оръжие.

Споразумението за свободна търговия между САЩ и Южна Корея, сключено от предшественика на Тръмп Барак Обама, и по-рано е било споменавано от Доналд Тръмп в негови интервюта. Според него сделката е неравноправна и създава търговски дефицит със Сеул от близо 28 млрд. долара.

Междувременно Американската търговска камара е изпратила няколко съобщения до членовете си, в които казва, че е получила множество доклади от администрацията на Тръмп, която е готова да уведоми Южна Корея за намерението си да се оттегли от сделката.

Най-голямото бизнес лоби в САЩ призовава компаниите си членки да изпратят искания до Белия дом да не предприема действия.

Информационната агенция припомня, че Тръмп се съгласи да предоговори споразумението за свободна търговия в Северна Америка (НАФТА), но по-късно пак заплаши, че ще оттегли САЩ от 23-годишната търговска сделка на фона на подготовката на втория кръг от преговорите между САЩ, Канада и Мексико.

Тръмп има вероятност да се изправи срещу съпротива в рамките на собствената си администрация за оттеглянето от споразумението с Южна Корея. Южнокорейското министерство на търговията заяви, че правителството "се подготвя за всякакви възможности" и ще води открити преговори с Вашингтон.

Bloomberg припомня още, че южнокорейските и американските представители започнаха разговори за евентуални ревизии на споразумението на 22 август, но не успяха да се споразумеят за това как да продължат.

Пактът първоначално беше договорен от републиканската администрация на президента Джордж У. Буш през 2007 г., но тази версия бе отменена и предоговорена от администрацията на Обама три години по-късно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още