IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се бори срещу китайския "Франкенщайн"

За европейците обаче има още един дигитален "Франкенщайн" и той е американски

11:06 | 03.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

„Франкенщайн“ е нещо като новата кодова дума на американските власти за Китай. Държавният секретар Майк Помпео, “питбулът” на президента по подобни въпроси, цитира бившия президент на САЩ Ричард Никсън.

Последният се опасява, че ще укрепи неоправдано Народната република, като отвори търговската си политика - и по този начин ще създаде „Франкенщайн“. Във всеки случай Помпео и работодателят му Доналд Тръмп понастоящем сякаш виждат във всяка китайска технологична компания нещо като “прахосмукачка за данни” в услуга на Комунистическата партия: Пекин можел да изнудва американците с получената информация.

Така че Помпео обяви конкретни действия не само срещу популярната в САЩ видео платформа TikТok, но и срещу WeChat и други китайски приложения. Ефектът от параноята спрямо Пекин: Планираната продажба на американския филиал на TikТok на Microsoft е под въпрос.

Този дебат за студената война неизбежно води до въпроса какво ще стане с данните, които европейците вярно предоставят на сървърите на Google, Facebook, Apple, Amazon и Microsoft в Съединените щати. Ясни коментари идват от Пол-Бернхард Кален, ръководител на медийната компания Hubert Burda. В интервюто си за Handelsblatt той призовава за "цифров суверенитет" в Европа и създаването на съответна инфраструктура. Ситуацията обаче е трудна заради последиците от външната политика - Тръмп вече се намеси и по въпроса за това дали ние, европейците, трябва да облагаме с данъци цифровите корпорации.

“Америка в момента прави много, за да гарантира, че Европа ще остане цифрова колония", казва Пол-Бернхард Кален. С други думи, въпросът е от кой „Франкенщайн“ трябва да се отървем първо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Дони,ам що купувате още от тях бе?Ми произведете си го?Аааа неа кой да бачкааа, ааа и да се появи от глад, той ше е *** за задачите - мдаааа. Друго си е да не учиш математика, а как се работи с калкулатор.Нали така?Така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още