IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Ще се боря като дявола за Белия дом

Пред хиляди поддръжници президентът призова депутатите и сенаторите да обжалват сертифицирането на резултатите от отделни щати в Конгреса в сряда

08:52 | 05.01.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	EPA/ERIK S. LESSER</p>

EPA/ERIK S. LESSER

Въпреки предстоящата клетва на неговия наследник Джо Байдън настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да продължи да държи на поста си с всички сили. „Те няма да завладеят Белия дом, ние ще се бием като дявола“, каза Тръмп на предизборен митинг в Далтън малко преди два балотажа за американския Сенат в Джорджия. Тръмп повтори своите добре известни и необосновани твърдения за изборни измами в своята 83-минутна реч, предава DPA.

Тръмп обвързва надпреварите за Сената със собствената си съдба в щата. В извънредно, едночасово телефонно обаждане в събота, Тръмп притисна щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер да намери начин да измести президентските резултати в негова полза преди вторник.

На митинга си в понеделник вечерта в Далтън, Джорджия, на който присъстваха хиляди поддръжници, които предимно не носеха маски, Тръмп повтори многобройните твърдения, че изборите през ноември са били измамни, като не се позова на източници и доказателства, предава Bloomberg. 

Всъщност, според официалните резултати от САЩ, победител очевидно е демократът Байдън, който трябва да положи клетва на 20 януари. Лагерът на Тръмп се провали с десетки съдебни дела срещу резултатите от изборите, включително пред Върховния съд на САЩ във Вашингтон.

Пред хиляди поддръжници Тръмп призова депутатите и сенаторите да обжалват сертифицирането на резултатите от отделни щати в Конгреса в сряда. Той даде да се разбере, че разчита на подкрепата на вицепрезидента Майк Пенс. Пенс е председател на Сената и ще председателства съвместната сесия на двете камари на Конгреса в сряда. „Надявам се нашият велик вицепрезидент да се застъпи за нас“, каза Тръмп. „Той е страхотен човек. Разбира се, ако не се застъпи, няма да го харесвам толкова много“.

Група републикански депутати от Камарата на представителите и дузина републикански сенатори обявиха, че ще обжалват резултатите от отделни щати в сряда. Този акт обаче може само да удължи процедурата и по всяка вероятност няма да има последици за изхода от изборите. Сред републиканците обаче този ход е доста спорен.

Някои републиканци в Джорджия изразяват загриженост, че настояването на Тръмп, че изборната машина на щата не заслужава доверие, може да разубеди избирателите на партията да се явят във вторник пред урните.

Президентът проведе кампания в Далтън за преизбирането на републиканските сенатори Дейвид Пердю и Кели Льофлер този вторник. Те ще се борят за избиране срещу демократичните претенденти Джон Ософ и Рафаел Уорнок на балотаж. Резултатът от тези избори ще определи дали републиканците могат да защитят своето мнозинство в Сената, или демократите ще доминират и в другата Камара във Вашингтон. Тръмп нарече Ософ и Уорнок „екстремисти, които ще унищожат всичко, което патриотите в Джорджия обичат". 

„Ако тези двама не спечелят и ако ние не заемем президентския пост“, каза той, имайки предвид Льофлер и Пердю, „ще имате държава, която ще се управлява от Шумер, Пелоси и Байдън“. Той има предвид председателя на Камарата на Нанси Пелоси и лидера на малцинството в Сената Чък Шумер. 

Тръмп отново нападна Рафенспергер и губернатора на Джорджия Брайън Кемп, които удостовериха изборите в щата в полза на Байдън, и заяви, че ще се върне в Джорджия през 2022 г., за да води кампания срещу преизбирането им. И двамата са републиканци.

Високите залози на изборите за Сената изпратиха истински поток от пари в щата. Разходите за двата балотажа са близо 500 милиона долара, според Center for Responsive Politics.

Тръмп доведе редица съветници и съюзници на митинга в Джорджия, който вероятно ще бъде един от последните в президентството му, включително Марджори Тейлър Грийн, чийто окръг включва Далтън. Заклела се през уикенда, тя е привърженик на QAnon, организация, известна с расистки, ислямафобски и антисемитски изявления. Иванка Тръмп, най-голямата дъщеря на президента и съветник на Белия дом, и сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм, също придружаваха държавния глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
...защо нито един мрсен садия и нито един съд не се осмелиха да ги разследват?---Защото глуппако, съдиите НЕ разследват ! Ти изобщо знаеш ли каква е ролята на съда в една държава и кво прави ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
слушай психо , научи се да схващаш смисъла на така написаното ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ало, "сАдия", кажи къде да ти пратя един буквар, да се ограмотиш малко и да не се излагаш, като кифладжия! Дано поне застраховчиците да си се научил да пишеш правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
kane
преди 3 години
...а ужким беше голям и успешен бизнесмен, а не иска да се връща като рибата във водата!Подъл измамник, таргаш, ром изрусен, лъжец, ***, ***... няма друг човек на тая земя на който така да му отива всяка лоша описателна дума както на тва оражево нещо...падение жестоко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
Браво на Тръмпа ! Истински мъжага ... ! Браво и на г-н Попов за хубавата статия ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Тръмп си помисли че всички са балами като тези, които му довериха парите си. Станаха акционери на "грандиозните" му проекти и изгубиха над милиард долара. Той лично се обогати и даже му се размина с едно "извинявайте, просто не се получи". Обикновен лалaджия, нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
993
преди 3 години
Пий един валериан и се успокой. Тръмп загуби! Не спечели нито едно дело, което заведе! Защо? Защото няма с какво да докаже каквото твърди! От 20-ти Щатите ще имат нов президент, а проблемите за Тръмп ще започнат тогава! Достатъчно е да започнат от последния му телефонен разговор... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 11
Императорът
преди 3 години
"Този ***" се бори в името на американският народ, чийто вот бе откраднат и в името на самите принципи на демокрацията, ама ти не можеш да го разбереш !!!Ако това бъде допуснато - тази измама - то т.нар. "демократи" могат и сто години подред да "печелят" изборите, ако ще и 90% от американците да се срещу тях и окончателно да превърнат САЩ в кoчина !!! Реално виждаме въздигането на една диктатура, мимикрираща зад УЖ честни избори... и каква е разликата със Северна Корея? То и там уж има избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 12
Императорът
преди 3 години
Доналде - не КАТО дяволът, а С дяволът.Апропо - щом твърденията му били "необосновани", защо нито един мрсен садия и нито един съд не се осмелиха да ги разследват? Ей-така - за да докажат пред света, че Тръмп е мошшшшеник, а изборите са били честни и почтени?Единственото, което направиха тук-там е повторно преброяване - без удостоверяване на подписите върху бюлетините - тоест същите бройкаджии преброиха отново същите фалшиви бюлетини !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
analog
преди 3 години
"Когато спечелиш в свлачище и те го откраднат, а то е фалшифицирано, не е приемливо."Това с Гугъл ли го превеждахте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още