IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилбър Рос: САЩ са въвлечени в търговска война от десетилетия

Според търговския министър на САЩ обаче "войските" на страната са готови за атака

21:15 | 09.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ са въвлечени в търговска война от десетилетия, но сега са решени да мобилизират "войските" си, за да контраатакуват, заяви снощи в интервю за Bloomberg TV търговският министър на САЩ Уилбър Рос, цитиран от БТА.

"Ние вече сме в търговска война. Ние сме в търговска война от десетилетия и именно поради тази причина имаме дефицити", заяви Рос, цитиран от Франс прес.

"Разликата е, че сега нашите войски се струпват на крепостните стени", допълни Рос.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е на мнение, че големите дефицити, натрупани от САЩ в стокообмена с Китай, Мексико или още Германия, са показателни за нелоялни търговски практики, които Вашингтон иска да прекрати, та дори ако се наложи и с повишения на митата.

При все това Рос даде да се разбере, че подобен сценарий може да бъде избегнат. "Ако хората знаят, че имате голяма базука, вероятно няма да ви се наложи да я използвате", допълни той.

Новата американска стратегия минава най-вече през предоговаряне на споразумението са свободна търговия, известно със съкращението НАФТА, обединяваща Мексико и Канада. Според Тръмп то е причината за дезиндустриализацията на САЩ, отбелязва АФП.

Междувременно Китай изрази силно недоволство от твърденията на администрацията на президента Доналд Тръмп, че страната не е обвързана с решенията на Световната търговска организация (СТО), съобщава Bloomberg.

Министерството на търговията на САЩ каза миналата седмица в годишен доклад, очертаващ програмата на президента, че американците не подлежат директно на решенията на СТО и че „агресивно ще защитава американския суверенитет“ по търговията. Скептицизмът на Белия дом към СТО – базираният в Женева орган, който взима решенията по търговски спорове – сигнализира готовността на САЩ да преследва интересите си, дори ако това означава да подкопае глобалния ред.

„Многостранната търговска система тогава ще е просто един изпразнен от съдържание термин, а ние ще попаднем в същите стари капани, както при търговската война през 30-те години“, казва Сун Дзиуън, говорител на министерството на търговията на Китай, на брифинг в Пекин в четвъртък.

Китай твърдо подкрепя СТО и многостранната система за търговия и призовава основните страни членки на организацията да спазват правилата, да защитават авторитета на търговския орган и да засилят статута му в глобалната система за управление на икономиката, казва Сун.

„САЩ неведнъж са призовавали за справедлива търговия, а по наше мнение тази търговия, която следва правилата на СТО, е наистина справедлива“, каза той, подчертавайки отново, че търговска война ще навреди и на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
САЩ и Англия са изобретили протекционизма още 18 век докато станат силни и тогава осъзнават ,че трябва свободна търговия(вашинктонският консенсус) защото така нямат конкуренция и проф.Иван Ангелов го обяснява прекрасно - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htmСАЩ се отказват от своб.търговия защото Китай им се опълчи Тука става въпрос за умишлени действия(вашинктонският консенсус със неолиберализма) с цел грабеж и съм събрал ФАКТИТЕ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Най-голямата кражба в историята на човечеството - http://pogled.info/svetoven/nai-golyamata-krazhba-v-istoriyata-na-chovechestvoto.78267
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
dr.5rov
преди 7 години
Мале какво доживях. Какви времена настанаха!"САЩ са въвлечени в търговска война от десетилетия, но сега са решени да мобилизират "войските" си, за да контраатакуват." казва представителят на страната, прповядваща свободна пазарна икономика, а представителят на комунистическата страна казава:"Многостранната търговска система тогава ще е просто един изпразнен от съдържание термин, а ние ще попаднем в същите стари капани, както при търговската война през 30-те години. Най-лесният начин САЩ да си оправят дефицитите в търговията е да се откажат от долара като световна резервна валута. Има доста писано по този въпрос. Тогава никой няма да се натиска да продава нещо на САЩ на всяка цена, защото няма да му трябват долари на всяка цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още