IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визитата на Доналд Тръмп в Давос е под въпрос

Сенатът отказа да подпише закон за финансиране на федералния бюджет, което парализира работата на Белия дом

08:42 | 21.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Визитата на американския президент Доналд Тръмп на икономическия форум в швейцарския курорт Давос е под въпрос, съобщи Ройтерс. Причината е блокирането на работата на правителството.

Заради ограниченията Доналд Тръмп вече отложи посещение във Флорида. Програмата му се определя ден за ден, поясняват говорители на Белия дом.

Ако все пак Тръмп лети до Швейцария, това ще бъде първата визита на американски президент на Световния икономически форум за близо 20 години, допълва CNBC. Бил Клинтън беше първият и засега последният американски президент, който участва в дискусиите в Давос през 2000 година. 

Засега този ангажимент все още стои в програмата на Доналд Тръмп. С него в Давос трябва да пристигне и голяма част от правителството, сред които и финансовият министър Стивън Мнучин.

Републиканците и демократите не постигнаха компромис за бюджета и в петък Сенатът не прие закона за временно финансиране на федералния бюджет.

Причината е, че двете партии не могат да се разберат за правата на имигранти, пристигнали незаконно в САЩ като деца. Те имаха временна защита от експулсиране, въведена от Барак Обама. Става въпрос за около 700 хил. деца, които нямат документи.

Така втората година от управлението на Тръмп започва с парализирана работа на правителството.

Американският президент е категоричен, че преговори за правата на имигрантите няма да има, докато не бъде приет закона за финансирането на бюджета. Последният път с подобна криза в САЩ беше през октомври 2013 година. Тогава правителството трябваше да спре работа за 16 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още