Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

За първи път приходите от продажби на Boeing надхвърлиха 100 млрд. долара

Компанията има оптимистични очаквания и за 2019 г.

За първи път приходите от продажби на Boeing надхвърлиха 100 млрд. долара

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на Boeing поскъпнаха, след като компанията обяви рекордни приходи от продажби през 2018 г., преминавайки бариерата от 100 млрд. долара за първи път в 102-годишната си история. Американският самолетостроител съобщи още, че най-доброто тепърва предстои, пише Bloomberg.

Компанията очаква продажбите, печалбата и приходите да нараснат тази година, ако се съди по резултатите през четвъртото тримесечие, които надхвърлиха прогнозите.

Оптимистичните предвиждания показват, че Boeing все още вижда възможности за подобрение в момент, когато работи за преодоляване на проблемите в бизнеса си с пътнически самолети и за ускоряване на производството на модела 737. Boeing и европейският й конкурент Airbus постигнаха рекордни приходи от продажби благодарение на ниските лихви и растящата средна класа, особено в Азия.

Цената на акциите на Boeing се повиши с 6,4% до 388,29 долара в 9,32 ч. нюйоркско време. До края на борсовата търговия във вторник книжата на компанията са добавили 13% към стойността си тази година, което я поставя на трето място сред най-добре представящите се компании в индекса Dow Jones Industrial Average.

Тази година Boeing очаква приходите й да достигнат между 109,5 и 111,5 млрд. долара спрямо 101,1 млрд. долара през 2018 г. Паричните потоци от оперативна дейност ще достигнат 17,5 млрд. долара, или с около 2 млрд. долара повече спрямо миналата година.

Очакваната печалба на акция ще бъде между 19,90 и 20,10 долара спрямо средната прогноза за 18,44 долара на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Всички основни бизнес отдели на Boeing са регистрирали двуцифрен ръст на продажбите през четвъртото тримесечие и компанията очаква инерцията да се запази през 2019 г.

Още по темата
През 2018 г. базираният в Чикаго производител е продал повече пътнически самолети, отколкото е произвел, като е изпълнил 893 поръчки на стойност 143,7 млрд. долара. За компанията ще е по-трудно да повтори това представяне и тази година заради влошаването на световната икономика и засилването на геополитическите рискове. Тя си поставя за цел да достави рекордните между 895 и 905 самолета.

Миналата година Boeing е доставила 806 самолета, което е малко под целта й за 810-815 самолета, въпреки че служителите й работиха и по време на празниците в края на годината, за да се справят с проблемите с двигателите и други недостатъци.

Тази година компанията ще се стреми да увеличи производството на самолетите си 737 с близо 10% и в същото време да стимулира производството на 787 Dreamliner.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Доналд Тръмп подписа четири указа в помощ на американската икономика