IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook купува технологичната компания за видео реклами Liverail

С новата придобивка социалната мрежа ще се опита да монетаризира видео клиповете си

14:34 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Facebook купува технологичната компания за видео реклами Liverail

Най-голямата в света социална мрежа Facebook залага още повече на рекламата като източник на приходи. Компанията купува търговеца на видеа Liverail, който рекламира себе си сред видео продуцентите като "платформа за монетизация". Liverail предлага услуги за производителите на видеа, като целта е към филмите и клипчетата да се насочат подходящите реклами, пише The Wall Street Journal.

Рекламодателите искат да видят своята реклама в правилната среда, докато видео производителите искат да печелят възможно най-много пари със своите филми. Liverail вижда себе си като посредник за рекламата и ще поеме сега тази дейност и както и част от концерна Facebook.

Редица детайли около сделката обаче остават неизяснени. Така например не е ясно колко точно е платила социалната мрежа за покупката. Още по-мъглява е стратегията, която се крие зад сделката. На Facebook и сега има видеа и рекламни клипове. Те дори често се показват принудително на абонатите на Facebook, тъй като в някои случаи се стартират автоматично, веднага след като се появяват в RSS потока на потребителя.

Но и самият Facebook иска да печели пари с реклама, докато Liverail помага в това отношение на другата страна – на видео производителите. Как ще се слеят двете стратегии – на този въпрос трябва да отговори Facebook.

Със сделката обаче социалната мрежа поема по стъпките на конкурента Google. Интернет компанията наскоро придоби рекламна борса специално за премиум видеоклипове.

Facebook, подобно на цялата индустрия, залага на „програмирани", т.е. целенасочени реклами. Потребителите виждат на страницата реклами, което се вписват максимално до гледани наскоро от тях уебсайтове. За тази цел Facebook придоби в началото на 2013 г. доставчика на услуги Atlas. Той обаче се фокусира върху конвенционална банерна реклама, а не върху видео клипове и е пряк конкурент на DoubleClick на Google Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още