IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook привлече две дами в Борда на директорите си

Сега делът на жените директори вече е 40%, а 30% е делът на чернокожите мениджъри

09:42 | 10.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг. <em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Facebook Inc. вече има двама нови директори, назначавайки Трейси Травис, главен финансов директор на Estée Lauder Cos., и дългогодишният директор на McKinsey & Co. Нанси Килефер в момент, в който ролята на Борда в компанията е под строг контрол.

Прибавянето на двете жени, обявено в изявление в понеделник вечерта, прави дела на жените в Борда на Facebook 40%. По-малко от 10% от компаниите в S&P 500 са достигнали това ниво на представителство на половете, сочат данни, събрани от Bloomberg. Добавянето на Травис също означава, че в Борда има две чернокожи жени.

Директорите се присъединяват към технологичния гигант в труден момент, тъй като регулаторите и законодателите поставят под въпрос дали компанията има монополни правомощия и дали рекламният ѝ бизнес разчита твърде много на личните данни на потребителите. 10-членният Борд на Facebook все още има малък контрол върху посоката на развитие на компанията, където главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг държи по-голямата част от правата за гласуване.

„Следващите няколко години вероятно ще трансформират интернета за следващите поколения и се надявам да допринеса за усилията на Facebook да бъде отговорна сила за доброто в света“, казва Килефер, която се оттегли от McKinsey през 2013 г., а преди това е работила за правителството, в Министерството на финансите и данъчната агенция на САЩ.

Травис, чийто опит в търговията на дребно може да помогне на Facebook да разбере нуждите на рекламодателите, заяви, че е оптимист, че базираната в Калифорния компания наистина може да „промени света ни към по-добро“, се казва в изявлението. „Изграждането на общност никога не е било по-важно и е от основно значение за мисията на Facebook“, добавя тя.

Травис и Килефер се присъединяват към останалите жени - главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг и Пеги Алфорд от PayPal Holdings Inc. в борд, който е съставен предимно от мъже, мениджъри от технологичната индустрия, сред които са инвеститорите Петер Тийл и Марк Андрисън и по-новото попълнение Дрю Хюстън, главен изпълнителен директор на Dropbox Inc. и приятел на Зукърбърг. Като се прибави и Кен Шено, бившият главен изпълнителен директор на American Express Co., който е директор от 2018 г., то в борда на Facebook вече има 30% чернокожи представители.

Законът за многообразието на бордовете в Калифорния, приет през 2018 г., ще изисква от Facebook да има три жени директори до 2021 г. Жените представляват около 45% от новите места в бордовете на базираните в щата компании от Russell 3000, в сравнение с около 31% за фирмите от цялата страна, сочат съставени от Bloomberg данни.

Почти половината от откритите места в компаниите от Standard & Poor's 500 бяха заети от жени миналата година и за първи път съставиха повече от една четвърт от всички директори. През юли последният изцяло мъжки Борд на компания от S&P 500 назначи жена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още