IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се е споразумяла с властите за случая с Cambridge Analytica?

Източници твърдят, че компанията ще трябва да плати 5 млрд. долара, за да сложи край на случая

10:53 | 13.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските власти са одобрили рекордната глоба от 5 млрд. долара за сключване на споразумение с Facebook за решаване на скандала с неправомерното използване на данни от политическата консултантска компания Cambridge Analytica, твърдят източници на Bloomberg, запознати със случая.

Подробности за сделката не бяха обявени от Федералната търговска комисия. Същевременно глобата е голяма, но в никакъв случай не е опустошителна за Facebook. Компанията, която отчете близо 56 млрд. долара приходи за 2018 г., отдели 3 млрд. долара преди време, в очакване на решението.

Според сенатор Ричард Блументъл, демократ от Кънектикът, ефектът върху компанията е прекалено малък. Затова той призова за изслушване по повод споразумението.

“Подобно финансово споразумение за целенасочена, очевидна незаконна дейност, е нищо за компания, която генерира десетки милиарди долари всяка година”, коментира още Блументъл.

Сделката с комисията е одобрена с три на два гласа, твърдят двама източници, пожелали да останат анонимни, тъй като не са упълномощени да коментират публично решението. Споразумението все пак трябва да получи и одобрение от Министерството на правосъдието.

Така се слага край на разследване, което започна през март 2018 г., след новините, че Cambridge Analytica - фирмата, наета да работи по предизборната кампания на Доналд Тръмп, е използвала потребителски данни, получени от Facebook.

Това е най-голямата сума, отреждана за подобно споразумение по казус с опазването на личните данни в историята на комуникационната комисия. Освен това бележи удар срещу Facebook във връзка с поредицата от грешки на компанията, които доведоха до компрометирането на личната информация на милиони потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още