IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция глобява Facebook със 150 хил. евро заради защитата на личните данни

Компанията не е попречила на достъпа на рекламодателите до данните на потребителите, показва разследване, което обхваща още няколко държави в региона

21:36 | 16.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичният гигант Facebook е глобен със 150 хил. евро от френската служба за защита на личните данни, тъй като компанията не е попречила на достъпа на рекламодателите до данните на потребителите, предаде Ройтерс.

Френските власти уточняват, че глобата е наложена като част от по-широко европейско разследване на някои практики на социалната мрежа. Разследването обхваща Белгия, Холандия, Испания и Германия, предава БТА.

Глобата от 150 хил. евро е малка за компания, която има тримесечни приходи от около 8 млрд. долара и пазарна капитализация, възлизаща на около 435 млрд. Долара, отбелязва информационната агенция. Това обаче е максималната глоба, която е можело да бъде наложена, когато е започнало разследването срещу технологичния гигант, уточнява Ройтерс.

Сега френската службата може да наложи до 3 млн. евро глоба, след като през октомври 2016 г. бе приет нов закон за защита на личните данни.

Миналата година властите във Франция дадоха срок на Facebook да спре да следи активността на интернет потребителите без тяхно разрешениеи нареди на компанията да спре някои трансфери на лични данни към САЩ.

Социалната мрежа обаче настоява, че ирландските власти за защита на личните данни, а не френските, имат правомощия да издават такива нареждания, тъй като европейската централа на компанията е в Дъблин.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още