Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Как Facebook и Google реагират на решенията на Г7?

И двете компании поне привидно подкрепят споразумението за глобален корпоративен данък с минимална ставка от 15%

Как Facebook и Google реагират на решенията на Г7?

Централата на Google в Лондон. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Най-голямата в света социална мрежа Facebook приветства напредъка, постигнат от Г7 по отношение на минимална данъчна ставка, и приема, че това може да означава, че социалната мрежа ще плаща по-високи данъци и на различни места, заяви през уикенда нейният ръководител по глобалните въпроси Ник Клег.

Страните от Г-7 постигнаха споразумение за въвеждане на глобален корпоративен данък с минимална ставка от 15%. Решението беше взето в събота в Лондон по време на срещата на финансовите министри на седемте икономически най-развити държави - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония. "Ние се ангажираме с глобален минимален данък от най-малко 15 процента за всяка държава", се казва в официалното изявление след срещата в британската столица. От Г-7 добавиха, че се надяват окончателното споразумение да бъде финализирано през юли. Целта е гигантите, най-вече от технологичния сектор, да плащат пропорционално данъци в зависимост в коя държава е направен приходът и печалбата.

Още по темата

„Facebook отдавна призовава за реформа на глобалните данъчни правила и ние приветстваме важния напредък, постигнат в рамките на Г7", каза Клег в Twitter. „Днешното споразумение е значителна първа стъпка към сигурност за бизнеса и укрепване на общественото доверие в глобалната данъчна система“, пояснява той.

„Искаме процесът на международна данъчна реформа да успее и признаваме че това може да означава, че Facebook ще плаща повече данъци и то на различни места."

Междувременно и Google заяви през уикенда, че подкрепя дейността по  актуализирането на международните данъчни правила, след като министрите на финансите на G7 се съгласиха да прилагат глобален минимален корпоративен данък от най-малко 15% и да преразпределят данъчните права за големите и печеливши мултинационални компании.

„Ние силно подкрепяме дейността за актуализиране на международните данъчни правила. Надяваме се, че страните ще продължат да работят заедно, за да гарантират, че скоро ще бъде финализирано балансирано и трайно споразумение", заяви говорителят на Google Хосе Кастанеда в съобщение по имейл.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Е как да реагират.Тази ставка доста добре ги устройва.Фейсбук за последните 12 месеца има глобална ставка 13.1%, а Алфабет-16,6%.Т.е отражението ще е минимално за Фейсбук, а за Алфабет нулево.Ситуацията е подобна и за Майкрософт, при които е 14%, за Епъл е 17,5%, а за Амазон- 13,8%.

Още от Социални мрежи
Новият отчет потопи акциите на Pinterest с над 18%