IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли политиците да се предпазят от кибератаки

Ролята на Русия в атаката на профилите на 104 души от най-влиятелните европейски неправителствени организации в Европа не е недоказана, посочи Любомир Тулев

15:25 | 22.02.19 г.
Може ли политиците да се предпазят от кибератаки

Ролята на Русия в извършването на атаки на профилите на над 100 души от влиятелни организации не е доказана. При подобни кампании като лайтмотив се използва името Русия, и Китай. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS. “Макар Китай да не се споменава активно, също не е изключено да има роля в подобна намеса", посочи той.

Припомняме, че преди дни Microsoft обяви, че в последното тримесечие на 2018 г. хакерска организация е атакувала профилите на 104 души от някои от най-влиятелните европейски неправителствени организации в Белгия, Франция, Германия, Полша, Румъния и Сърбия. Компанията смята, че извършителите са група, известна като "Стронций" (Strontium), която миналата година медиите свързаха с военното разузнаване на Русия.

“Ето защо Microsoft пуска услугата си за киберсигурност Account Guard на 12 нови пазара в Европа, а инициативата е свързана с предпазване и защита на акаунти”, информира Тулев и обясни, че тази инициатива разширява параметрите си. – Реално тя стартира отдавна в САЩ, Канада, Ирландия. Всеки един профил на политическа фигура и организация бива защитен. Домейни, имейл адреси в услугите на Microsoft също попадат в обсега на защита.”

Според него обаче поради някакви причини услугата не е толкова популярна в България.

Facebook и Twitter развиват подобни кампании от доста време, направи паралел експертът по киберсигурност. – След последните скандали с Facebook Марк Зукърбърг обяви неколкократно, че доста подобни инициативи промениха социалната мрежа. Изтриват се милиони фалшиви акаунти, реклами и новини на ден."

Любомир Тулев потвърди, че услугата на Microsoft има програма с активно мониториране и така се блокират опити за атаки. “Ролята на Русия по отношение кибератаките е в сферата на спекулациите до известна степен. Просто тя винаги е сред обичайните заподозрени държави", заяви Тулев.

По думите му хората стават по-бдителни и развиват селективно мислене по повод подозрителните новини. Експертът обясни и по кое се различават хакванията на акаунти след скандала с „Кеймбридж аналитика“ миналата година: „Тотално различни неща. В единия случай говорим за добиване на достъп до акаунт, който е на лице, потребител, нямащ нищо общо с политическата надпревара. Но хаквайки неговия акаунт, тази хакерска организация започва да контролира този акаунт, да публикува фалшиви новини най-вече. Докато в случая с „Кеймбридж аналитика“ става дума за създаването на фалшиви акаунти и през тях пускането на фалшиви новини”, разкри хакерските схеми Любомир Тулев. – Говореше се за армия от над 4 млн. фалшиви акаунта, създадени с цел публикуването на новини, които таргетират и да се насочват към онази част от американското население, което все още не беше изградило своята трайна убеденост за кое от двамата кандидати да гласуват." 

Експертът е на мнение, че след този случай социалната мрежа си е научила урока.

Любомир Тулев посъветва потребителите, които са част от политиката, да използват акаунти в Microsoft Office 365, за да могат да поискат защита от компанията.

Повече от разговора вижте във видео материала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още