IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на собственика на TikTok са скочили със 111% през 2020 г.

Платформите на ByteDance вече имат 1,9 млрд. потребители, твърди източник

18:21 | 17.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Приходите на ByteDance, компанията собственик на TikTok, са нараснали повече от два пъти през 2020 г., твърди източник, запознат с въпроса, пише CNBC.

Приходите за миналата година са достигнали 34,3 млрд. долара, което е със 111% повече спрямо година по-рано, е съощил старши мениджмънтът на компанията на служителите по време на среща. Брутната печалба е скочила с 93% до 19 млрд. долара, посочва източник, присъствал на срещата.

ByteDance е достигнала 1,9 млрд. месечно активни потребители до края на 2020 г. във всички свои платформи, които включват особено популярното приложение за кратки видеа TikTok, китайската му версия Douyin и агрегатора за новини Toutiao.

Бързият растеж подчертава вълнението около ByteDance и защо оценката ѝ е скочила над 100 млрд. долара.

По-рано тази година компанията нае бившия директор на Xiaomi Шоу Дзъ, който да бъде новият ѝ главен финансов директор, което подсказва, че ByteDance може да се подготвя за първично публично предлагане.

Оперативната загуба на ByteDance за 2020 г. е достигнала 2,1 млрд. долара, спрямо 684 млн. долара оперативна печалба за предходната година, коментира източникът, който е пожелал да остане анонимен. Загубата се дължи най-вече на базираните на акциите компенсации на акционерите, допълва той.

Китайската интернет компания успя да постигне международен успех с TikTok. Рекламата е ключова част от приходите на ByteDance, когато става дума за нейните платформи, но гигантът започна да се насочва към нови области като гейминга и се изправя срещи някои от най-големите китайски и други технологични играчи като Tencent.

Въпреки това годината не беше лесна за ByteDance.

През август компанията беше обявена за заплаха за националната сигурност от администрацията на предходния президент на САЩ Доналд Тръмп. Стигна се дори до сценарий за продажбата на американския бизнес на TikTok на местна компания.

В Китай ByteDance пък се оказа под натиска на по-мащабните действия на регулаторите срещу технологичния сектор. Douyin, китайската версия на TikTok, заедно със 104 други приложения, бяха спрени от Администрацията на киберпространството в Китай за предполагаемо събиране на лични данни и властите поискаха въпросните услуги да отстранят проблемите си.

Освен това ByteDance преживя и сериозни промени в мениджмънта през последната година. Съоснователят ѝ Джан Имин ще се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор до края на тази година и ще се насочи към ключова стратегическа роля. Друг съосновател, Лиан Рубо, който сега ръководи човешките ресурси, ще поеме поста на главен изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още