IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън се отказа от опита на Тръмп да забрани TikTok и WeChat

Американският президент нареди на министерството на търговията да направи нов преглед на заплахите за сигурността от тези и други приложения

21:43 | 09.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън оттегли поредица от изпълнителни заповеди от ерата на Тръмп, които целяха да забранят нови сваляния на WeChat и TikTok, и нареди на министерството на търговията да направи преглед на притесненията за сигурността, породени от тези и други приложения, предава Ройтерс.

Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп опита да блокира свалянето на приложенията от нови потребителите и да забрани други технически трансакции, които според притежаваните от Китай приложения за споделяне на кратки видеа TikTok и WeChat на практика блокират използването им в САЩ.

Съдилищата блокираха заповедите, които така и не влязоха в сила.

Отделна проверка на TikTok от гледна точка на националната сигурност на САЩ, която започна в края на 2019 г., остава активна и продължава, съобщи официален представител на Белия дом, без да разкрива подробности. Белият дом остава много притеснен от данните за рисковете за потребителите на TikTok, каза друг представител на администрацията.

Заповедта на Байдън дава указания на министерството на търговията да наблюдава софтуерни приложения като TikTok, които може да засегнат националната сигурност на САЩ, и също така изисква от него направи препоръки в рамките на 120 дни за защита на американски данни, придобити или достъпни за компании, които са контролирани от враждебни страни.

WeChat, която е била свалена най-малко 19 млн. пъти от американски потребители, се използва широко като платформа за услуги, игри и разплащания.

Новата изпълнителна заповед на Байдън отменя заповедите на Тръмп за WeChat и TikTok, издадени през август, наред с друга заповед от януари, която беше насочена към осем други комуникационни и финансови софтуерни приложения.

Заповедта на Тръмп от януари съдържаше указания към американски представители да забраняват сделки с осем китайски приложения, включително Alipay на Ant Group и QQ Wallet и WeChat pay на Tencent Holdings. Нито една забрана не е била издадена до момента.

Администрацията на Тръмп заяви, че WeChat и TikTok създават притеснения за националната сигурност, защото чувствителни лични данни на американски потребители може да бъдат събирани от китайското правителство.

Както TikTok, която има над сто милиона потребители в САЩ, така и WeChat отричат да създават притеснения за националната сигурност.

Администрацията на Тръмп обжалва съдебни заповеди за блокиране на забраните за TikTok и WeChat, но след встъпването в длъжност на Байдън през януари американското министерство на правосъдието поиска пауза в обжалването.

Заповедта на Байдън гласи, че събирането на данни от американци „заплашва да предостави на чуждестранни врагове достъп до тази информация“.

Заповедта дава указания на министерството на търговията да „прави постоянни преценки“ на сделки, които „създават нежелан риск от бедствени последици за сигурността или устойчивостта на критична инфраструктура или дигиталната икономика на САЩ“.

Изпълнителната заповед на Байдън изисква в рамките на 60 дни американското разузнаване и агенциите към министерството по вътрешната сигурност да направят оценка на уязвимостта и заплахата от контролирането на американски данни от чуждестранни врагове и да я предоставят на министерството на търговията за целите на проверката му.

Миналата седмица Байдън подписа изпълнителна заповед, забраняваща американски инвестиции в някои китайски компании в сектора на отбраната и технологиите за наблюдение. Заповедта замени сходна заповед от ерата на Тръмп, която не издържа на правната проверка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още