IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отново се опълчват на TikTok

Правителството обжалва решението, което блокира забраната на приложението в страната

09:55 | 29.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Правителството на САЩ обжалва решението, което блокира забраната на администрацията на президента Доналд Тръмп за TikTok, става ясно от нови съдебни документи. На 7 декември 2020 г. съдията от окръжния съд на САЩ Карл Никълс във Вашингтон стана вторият съдия в САЩ, който блокира опита на Министерството на търговията да спре изтеглянето на приложението TikTok от магазините за приложения в САЩ, позовавайки се на заплахи за националната сигурност.

Администрацията на Тръмп изрази загриженост относно приложението за споделяне на видеоклипове заради факта, че е китайска собственост чрез компанията майка ByteDance и е налице потенциален риск за достъп до американските потребителски данни на TikTok от китайското правителство. В крайна сметка това доведе до решението на президента Тръмп да използва правомощията си за налагане на изпълнителна заповед, за да забрани TikTok от пазара в САЩ.

В отговор TikTok се зарече да се бори със заповедта в съда, като в същото време влезе в преговори с американски компании за потенциалната продажба на американските си операции в случай, че заповедта бъде потвърдена, припомня Ройтерс.

Преди решението на 7 декември по въпроса група от създатели на съдържание в TikTok успешно оспори забраната, когато американският съдия Уенди Бийтълстоун в Пенсилвания издаде заповед, блокираща ограниченията, които иначе биха накарали TikTok да спре операции в САЩ. Създателите заявиха, че забраната ще ги накара да загубят доходите си чрез спонсорството на марки и други възможности, предоставяни от платформата.

Следвайки тази заповед, в отделното дело, водено от TikTok, съдия Карл Никълс отсъди, че Тръмп е превишил властта си, опитвайки се да забрани приложението в САЩ, като посочи действието на властите като „произволно и капризно“.

Говорителят на американското Министерство на търговията заяви по време на делото, че ще продължи да се съобразява със заповедите, но възнамерява „енергично да защитава [изпълнителната заповед] и усилията за изпълнение на министъра“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още