IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори съдия се опълчи на опита за блокиране на TikTok в САЩ

Администрацията на Тръмп има все по-малко опции за действие срещу китайската компания

14:21 | 08.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Втори федерален съдия попречи на опита на администрацията на Доналд Тръмп да блокира свалянията на TikTok в Съединените щати. Това подчертава намаляващите юридически опции, които властите имат, за да получат категорична забрана на популярното приложение, пише Wall Street Journal.

Съдия Карл Никълс от Окръжния съд на Вашингтон, окръг Колумбия, издаде предварителна заповед, която пречи на Министерството на търговията да прилага ограниченията върху TikTik, които по същество биха забранили приложението в САЩ.

Съдия Никълс заяви, че забраната на правителството вероятно е превишила правомощията му съгласно международен закон за извънредните икономически правомощия, като определи действието като каприз и произвол.

Заповедта на Никълс следва решение от октомври по случая, в който създатели на съдържание в TikTok се обърнаха към съда в Пенсилвания с аргумент, че забраната би ги лишила от доходите им и от възможността да изразяват себе си. Съдията по този случая Уенди Бийтълстоун блокира рестрикциите на 30 октомври.

Министерството на търговията планираше от 12 ноември да ограничи американските компании да участват в трансакции с TikTok, включително да съхраняват данните на компанията и да ѝ предоставят съдържание, което щеше да направи оперирането на приложението в страната невъзможно.

Въпросните рестрикции от Министерството на търговията бяха обявени, след като през август президентът Тръмп подписа заповед, в която призовава за спирането на TikTok или продажбата ѝ на американска компания. Администрацията заяви, че се страхува, че компанията майка на TikTok – ByteDance може да споделя информация за американските потребители с китайското правителство. Компанията пък твърди, че никога не би го сторила.

TikTok е приложение, което позволява на потребителите да гледат и споделят кратки видеа. Около 100 млн. души в Съединените щати използват приложението всеки месец, твърди компанията.

„Радваме се, че съдът се съгласи с нас и издаде предварителна заповед срещу всички забрани от изпълнителната заповед“, коментира говорител на TikTok.

Министерството на търговията не е отговорило веднага на запитванията за коментар.

В момента ByteDance води преговори с американското правителство за финализиране на сделка, която да отговори на опасенията за националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още