IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple: Новата функция за снимките не е задна врата за данните

Пораждат се все повече опасения, че компанията проучва устройствата на потребителите по начини, които могат да бъдат използвани от властите

10:12 | 09.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Apple Inc ще внедри система за проверка на снимките за изображения на насилие над деца за всяка една държава в зависимост от местните закони, съобщиха от компанията в петък.

Освен това компанията контрира опасенията относно предстоящите си функции за безопасност на децата, като заяви, че не вярва, че инструментът ѝ за локализиране на детски порнографски изображения на устройството на потребителя създава задна врата, която намалява поверителността.

Ден по-рано Apple заяви, че ще внедри система, която преглежда снимките за такива изображения, преди те да бъдат качени от iPhone в Съединените щати в онлайн хранилището iCloud.

Неправителствени групи за защита на децата похвалиха Apple, която се присъединява към Facebook Inc, Microsoft Corp и Google на Alphabet Inc при предприемането на такива мерки. 

Но фотопроверката на Apple на самия iPhone предизвика опасения, че компанията проучва устройствата на потребителите по начини, които могат да бъдат използвани от властите. Много други технологични компании проверяват снимките, след като са качени на сървъри, предава Ройтерс.

На медиен брифинг през уикенда Apple заяви, че ще прави плановете си за разширяване на услугата въз основа на законите на всяка страна, в която работи.

Компанията заяви, че нюанси в нейната система, като "ваучери за безопасност", предадени от iPhone на сървърите на Apple, които не съдържат полезни данни, ще предпазят Apple от натиска на правителствата да идентифицират материали, различни от изображения на насилие над деца.

Apple има и процес на преглед от хора, който действа като защита срещу злоупотребата на правителствата, поясни концернът. Компанията няма да предава отчети от системата си за проверка на снимки на правоприлагащите органи, ако прегледът не открие изображения на насилие над деца.

Регулаторите настояват все по-силно технологичните компании да правят повече за премахването на незаконното съдържание. През последните няколко години правоохранителните органи и политиците използваха бича на материалите за насилие над деца, за да отхвърлят силното криптиране по начина, по който преди това бяха посочили необходимостта от ограничаване на тероризма.

Няколко произтичащи от това закони, включително във Великобритания, могат да бъдат използвани, за да принудят технологичните компании да действат тайно срещу своите потребители.

Въпреки че стратегията на Apple може да отклони правителствената намеса, като покаже инициативата си или спази очакваните директиви в Европа, много експерти по сигурността заявиха, че шампионът за поверителност прави голяма грешка, като показва желанието си да достигне до телефоните на клиентите.

„Това може да е отклонило вниманието на регулаторите на САЩ по тази тема, но ще привлече регулаторните органи в международен план да направят същото с терористично и екстремистко съдържание“, казва Риана Пфеферкорн, изследовател в Stanford Internet Observatory.

Влиятелните притежатели на авторски права в Холивуд и другаде дори биха могли да твърдят, че техните цифрови права трябва да бъдат наложени по такъв начин, казва тя.

WhatsApp на Facebook, най-голямата в света напълно криптирана услуга за съобщения, също е под натиск от правителствата, които искат да видят какво казват хората, и се опасява, че сега този натиск ще се увеличи. Ръководителят на WhatsApp Уил Каткарт написа в Twitter петък порой критики срещу Apple за новото решение.

„Ние имаме персонални компютри от десетилетия и никога не е имало мандат да сканираме частното съдържание на всички настолни компютри, лаптопи или телефони в световен мащаб за незаконно съдържание“, пише той. „Не така работи технологията, изградена в свободните страни“.

Експертите на Apple твърдят, че те всъщност не влизат в телефоните на хората, защото данните, изпратени на устройствата им, трябва да преминат през множество препятствия. Например забранените материали са маркирани от групите за наблюдение, а идентификаторите са обединени в операционните системи на Apple по целия свят, което ги прави по-трудни за манипулиране.

Някои експерти заявиха, че имат една причина да се надяват, че Apple наистина не е променила посоката по фундаментален начин.

Както Ройтерс съобщи миналата година, компанията работи за създаването на криптирани от край до край резервни копия на iCloud, което означава, че тя не може да предаде четими версии на тях на правоприлагащите органи. Тя оттегли проекта, след като ФБР възрази.

Apple може би подготвя сцената за включване на криптирането по-късно тази година, като използва мерките от тази седмица, за да предотврати очакваната критика за тази промяна, каза основателят на Stanford Observatory Алекс Стамос.

Самата Apple отказва да коментира бъдещите си проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още