Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Германски съд реши, че Tesla е подвела потребителите за Autopilot

Производителят на електромобили може да обжалва решението

Германски съд реши, че Tesla е подвела потребителите за Autopilot

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Tesla е подвела потребителите за възможностите на своите автоматизирани системи за управление на автомобили, постанови съд в Мюнхен, пише CNBC

Центърът за защита срещу нелоялна конкуренция – неправителствена организация, която заведе делото, обвини Tesla, че обещава на клиентите си повече, отколкото в действителност може да даде. Съдът се съгласи с регулатора, съблюдаващ конкуренцията – Wettbewerbszentrale.

Според Ройтерс освен това по същото време е забранено на Tesla Germany да включва думите „пълен потенциал за автономно шофиране“ и „включен автопилот“ в рекламните си материали, включително на уебсайта си, където продава своите електромобили.

Американският гигант може да обжалва решението на съда. Компанията не е отговорила веднага на запитването за коментар по въпроса.

Още по темата

„В Германия все още не съществува правна рамка, регулираща автономното шофиране“, посочва в изявление Андрес Отофуелинг, който е адвокат на групата. „А други фунцкии все още не работят по начина, по който са рекламирани“, допълни той.

Autopilot на Tesla е близо до модерните системи за асистиране на водача, включени в много от колите, които са на пазара. Системата помага на шофьора автоматично да остава в лентата си и да спазва безопасна дистанция от другите превозни средства, наред с други неща. Автопилотът е стандарт за колите на Tesla в момента.

Производителят на електромобили освен това продава пакет Full Self Driving (SFD) с по-развити функции. В Германия компанията рекламира колите си като „включващи Autopilot” с „пълен потенциал за автономно шофиране“. Превозните средства на Tesla, дори и тези с FSD, изискват водачите да бъдат напълно внимателни и готови да поемат контрола над колата.

Tesla и нейният главен изпълнителен директор Илон Мъск се опитаха да опишат и дефинират „автономен“ по собствен начин.

Други автомобилни производители обичайно разчитат на шест нива на автономно шофиране, дефинирани от SAE International за комуникиране на тези развиващи се технологии. Четвърто ниво на автономно управление, което позволява на превозното средство да изпълнява всички функции, но само при определени условия, все още не се продава от нито един производител на коли.

Мъск започна да говори за усилията на компанията му, свързани с Autopilot, още през 2013 г. През 2015 г. той заяви, че „генерална пълна автономност“ е в процес на разработка. До 2016 г. Tesla обяви на клиентите си, че всичките ѝ коли в производство ще включват пълен хардуер са самоуправление. Този хардуер, известен с името Hardware 3.0, не се появи до пролетта на 2019 г.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
SAP успя да постигне годишните си цели